Gazdaság

2016.09.22. 18:20

Bolhapiac a garázsban: van-e garancia a használt holmira?

Az Egyesült Államokban népszerűvé vált garázsvásár az utóbbi időben hazánkban is közkedvelt lett. Vásárlóként azonban ezen a terepen is tanácsos tudatosan választani, eladóként pedig érdemes odafigyelni néhány kereskedelmi szempontra is.

Zalai Hírlap

A garázsvásár a feleslegessé vált, túl sok helyet foglaló, megunt, költözés vagy pénzszűke miatt eladni kívánt holmik kiárusítása a háznál - a garázsban, az udvaron vagy bent a lakásban. A garázsvásár tulajdonképpen egy előre megadott időpontban, eseti jelleggel működő bolhapiac.

Ennek keretében jellemzően magánszemélyek között jön létre adásvétel, az is leginkább szóbeli megállapodás útján. Jó tudni azonban, hívja fel a figyelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, hogy használt termék vásárlásakor is megilleti a vásárlót az úgynevezett szavatossági jog. Vagyis, hogy az eladó szavatolja, hogy a terméknek nincs olyan hibája, ami a vevő számára nem ismert, illetve ha a vásárlástól számított egy évig rendeltetésszerű használat mellett ilyen hiba lép fel, akkor azért felelősséget vállal. Ennek keretében a vevő kérheti a termék kicserélését, megjavíttatását vagy a javítás költségeinek kifizetését, illetve ha a termék hibája másképp nem orvosolható, a vételár visszafizetését.

Ám, mivel a legtöbb esetben az ilyen jellegű adásvétel szóbeli megállapodás alapján történik, egy esetleges meghibásodáskor, vitás helyzetben a szóbeli megállapodás tartalmának bizonyítása nehézségekbe ütközhet. Az ilyen szerződésből eredő egyedi jogviták eldöntésére kizárólag bírósági úton van lehetőség, tehát érdemes elővigyázatosnak lenni.

A garázsvásár tulajdonképpen egy előre megadott időpontban, eseti jelleggel működő bolhapiac
Fotó: Archív

A hatóság ezért azt tanácsolja: ha fennáll a kockázata annak, hogy a kiszemelt termék nem megfelelő, vagy erről csak hosszabb használat során tudnak megbizonyosodni, írásos megállapodásban rögzítsék az adásvétel tényét és az arra vonatkozó lényeges információkat.

Jó tudni, hogy az eladó nem köteles sem nyugtát, sem számlát kibocsátani, amennyiben a tevékenységet magánszemélyként, nem üzletszerűen végzi. Ezért a vásárlás utólagos bizonyíthatósága érdekében drágább terméknél is érdemes a fenti információk rögzítése.

Műszaki cikkek, játékok esetében bizonyosodjanak meg a helyszínen, hogy biztonsággal üzemeltethetők-e, s ha szemmel látható a hiba, semmiképpen ne vegyék meg a terméket.

Ami pedig a másik oldalt illeti: az eladónak érdemes vezetni egy listát, amivel igazolhatja az értékesített termékek körét és értékét, hogy egy esetleges adóellenőrzés során bizonyítható legyen, hogy az éves összbevétel nem haladta meg a 600 ezer forintot (a garázsvásár ugyanis nem lehet üzletszerű tevékenység), vagy a költségek levonásával számított jövedelem a 200 ezret. Ha tehát a magánszemély ingóságait nem gazdasági tevékenység keretében értékesíti, az adóévben 200 ezer forintot meg nem haladó ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem után nem kell adót fizetni, és az ilyen jellegű értékesítést számla-, nyugtaadási és áfafizetési kötelezettség sem terheli.

Teljesen új dolgokat, hívja fel a figyelmet a NFH, nem lehet értékesíteni garázsvásáron, mert az felveti a kereskedelmi tevékenység, üzletszerűség gyanúját. Az üzletszerűség körébe tartozik az is, ha a magánszemély olyan holmikat árul, amelyeket saját maga készített, továbbá ha rendszeresen másoktól összegyűjtött, hagyatékból felvásárolt holmikat árusít.

Bármilyen termék eladásáról is legyen szó, az értékesítő a termék hibájáért szavatossági felelősséggel tartozik. ám csak abban az esetben, ha a hiba oka már megvolt a vásárlás pillanatában, csak akkor még nem volt felismerhető.

Az eladó kellékszavatossági felelőssége független attól, hogy tudta-e, hogy hibás terméket adott el vagy sem, tehát a jóhiszemű eladó is felel a hibás teljesítésért, hangsúlyozza a fogyasztóvédelmi hatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!