Gazdaság

2017.04.04. 11:26

A 2016-os évjáratú borokon nyomott hagyott a rossz időjárás

Türje - Szombaton tizenegyedik alkalommal rendeztek borbírálatot Türjén. A tavalyi rossz időjárás miatt az előző évinél kevesebb, 61 bort neveztek be a gazdák.

Szalay Csaba

Nagy Ferenc polgármester elmondta: a bírálaton helyi és környékbeli termelők vettek részt, de a község 2016-os vörös- és fehérborát csak az Türjén termett borok közül választották ki. A nyertesek a kitüntető cím mellé egy vállalkozó által felajánlott vásárlási utalványt és a Mozgássérültek Egyesülete zalaegerszegi csoportjától egy-egy gravírozott üvegkancsót is kaptak.

Nemes György borát választották  a község fehérborának

A dr. Brazsil József és Vízvári Sándor által vezetett két bíráló bizottság mellett a nagyszámú érdeklődő is megkóstolhatta a versenyre benevezett borokat. Míg az eredményeket összesítették, helyi művészeti csoportok szórakoztatták a közönséget. Közben meg lehetett nézni a zalaegerszegi mozgássérültek csoportja két tagjának, Kovács Lászlónak és Kovács Lászlónénak erre az alkalomra készített alkotásait.

A borversenyen 12 arany, 22 ezüst, 19 bronz és 6 oklevél minősítés született. Nemes György fehér- és Antal Károly vörösbora lett Türje község bora.

Dr. Brazsil József az értékelés során kritikát is megfogalmazott.

- Nem bordicsérők vagyunk, hanem borbírálók, ezért a hibákról is szólunk. Fontos a bornak szánt szőlő megválogatása és ugyanígy a hordók, edények tisztán tartása, kezelése! - mondta.

Vízvári Sándor elismerését hangoztatta a rendezvényen, amiért a tavalyi termésből is jó borokat hoztak a gazdák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!