Gazdaság

2016.07.27. 16:25

Tűzifás trükkök az űrmértékekkel - Nem mindegy: normál, erdei vagy szórt a köbméter

Még messze van a fűtési szezon, de ilyenkor célszerű beszerezni a tüzelőt. Érdemes figyelni, mert a tapasztalatok szerint akadnak ügyeskedők.

Arany Gábor

Leginkább az akciókat érdemes kétkedve fogadni. Ha túl kedvező az ár, ráadásul nem is megyebeli a szállító cég, akkor okkal feltételezhetjük, valami nem stimmel. Célszerű a megrendeléskor tisztázni az árat és a mértékegységet. A legtöbb hirdetésben köbmétert tüntetnek fel, de nem mindegy, hogy milyen űrmértéket értenek alatta. A normál köbméter az 1 méter élhosszúságú kocka, ilyet csak szabályos hasábokból lehet rakni. Például, ha faipari üzemből származó maradékból áll a tüzelő. A hasított fa már csak szellősen tölti ki a teret, a darabolt tűzifa még úgy sem. Ezért használják az erdei köbmétert. Ez annyit tesz, hogy 1 x 1 x 1,75 méteres rakatot alkot a fa, mert a szabálytalan rönkök így adják ki az egy normál köbméter fát. Van azonban, ahol mértékegységként az erdei métert használják, ami 1 x 1 x 1,3 méteres rakatot jelent. Ez kellően megtévesztő, ha a vevő nem veszi észre a különbséget.

Megbízható, ismert kereskedőtől célszerű vásárolni
Illusztráció: archív

Az említettek közül az erdei köbméter a legszerencsésebb választás, a többinél nagyon figyelni kell. A kalodás fa nemcsak azért lehet átverés, mert nem látjuk, mennyire szorosan pakolták meg, hanem a méretével is lehetnek gondok. Ha ilyet rendelünk, ne szégyelljük elővenni a centit, amikor megérkezik a portéka. Elég, ha pár centi hiányzik és már ezrekkel vernek át minket. A leggyakoribb hirdetés, hogy kályhakész tűzifát kínálnak eladásra olcsón és házhoz szállítva. A trükk itt is a mértékegységben rejlik. Mérleget nem szükséges vinni, de nem is célszerű, mert a fába zárt vizet nem szabad kifizetni, különösen, hogy rontja a fa fűtőértékét is. Az erdei és normál köbméter mellett használatos az űrköbméter, amit szórt köbméternek is neveznek. Ez alatt 1 x 1 méter területre 1 méter magasan ömlesztett fát értenek. Ez a gyakorlatban egy méter magas gúlát jelent, ami legfeljebb egyharmad normál köbméter, mert mire a lazán leszórt hasábok a helyükre kerülnek, néha ennyit sem tesznek ki. Több köbméternél kicsit jobb az arány, ilyenkor annyi négyzetmétert mérnek ki, ahány köbméter a rendelt fa, és ezt a területet szórják meg. Nem túl pontos a módszer, de gyors. Márpedig az efféle árusok szeretnek sietni. Mit lehet ehhez hozzátenni? Tájékozódjunk az árakról előzetesen és ismert, megbízható kereskedőtől vásároljunk.

Címkék#tűzifa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!