Gazdaság

2017.04.26. 17:09

Újabb beruházás a falu saját tyúktelepén

Petrivente - A korábbi óvoda épületének egyik kis csoportszobáját tojástartó-részleggé alakíttatja a falu önkormányzata.

Szabó Zsófia

Két éve döntött úgy a település vezetése, nem hagyja kihasználatlanul a község déli részén lévő ingatlant.

Korábban beszámoltunk róla: tojótyúkok tárolására alkalmas helyiséget építettek – a start közmunkaprogram jóvoltából – az egykori intézmény hátsó részénél. Az óvoda mögött lévő faházat, ahol maga a tyúkfarm található, kibővítették, egyúttal kiépítették a szükséges villamos hálózatot. Mind a tyúkok életterének, tartásának otthont adó részleg, mind pedig a (sokáig csak) tárolásra használt épület infrastruktúrájának fejlesztése két millió forintba került. A beruházás jóvoltából idővel négyszáz szárnyast tarthattak a helyi tyúkfarmon.

A közfoglalkoztatottak, köztük Bogdán Tibor, Borvári Melinda, Ignácz Zoltánné, Kuzma Ibolya, Horváth Lászlóné, Kránicz Klára és Talán Györgyné a csoportszoba rendbetételén dolgoznak, amely hamarosan a tojástartó-részleg helyéül szolgál
Fotó: Szakony Attila

– Emellett az is fontos szempont, hogy több embernek tudunk munkát adni – bocsájtotta előre dr. Korcsmáros Krisztián polgármester. – Jelenleg tizenegy közfoglalkoztatott látja el ezt a feladatot – tette hozzá a falu első embere. Elmondta azt is: a korábbi beruházást idővel továbbfejlesztették.

– A tojások tárolására alkalmas épületegység kialakításába kezdtünk. Lassan finisébe ér a munka. A kihasználatlan csoportszobát hasznosítottuk, az említett program beruházási keretéből, ami kétmillió forint. Többek közt felszedtük a korábbi parkettát, új burkolatot kap a helyiség, amit le is festünk, továbbá eleget teszünk a szakhatósági előírásoknak. Emellett, természetesen, a szükséges berendezéseket, köztük a hűtőszekrényeket megvásároltuk. Mindezek a csoportszoba egyik kis külön részében kapnak helyet – összegezte dr. Korcsmáros Krisztián.

Ahogy azt is: mivel önfenntartó termelő üzemként működik a tyúkfarm, a tojásból származó bevételt hasznos dolgokra fordítják. Ebből cserélik ki majd a nyílászárókat az épületen. A komplett beruházás, maga az épület majdani helyrehozatala, a már említett dolgokon túl, az állagmegóváshoz is hozzájárul. Nem lesz az enyészeté a valamikori petriventei óvoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!