Gazdaság

2015.06.30. 11:48

Vágják az őszi árpát - 2,5-től 8 tonnáig terjedő hozamokat is mértek

Barnakpuszta – Az ország gabonatermő vidékein a múlt héten már javában arattak.

Hajdu Péter

Néhány gazdaságban Zala megyében is megkezdték a kalászosok betakarítását az előző héten, de még kevesen. Igazán most, Péter Pálra indult be a munka. A megyében összesen közel 43 ezer hektáron várnak a kalászos gabonák a betakarításra. Az aratás szokásos menetrendjének megfelelően, az őszi árpa aratásával indult meg a nyár legnagyobb mezőgazdasági munkája.

Mint érdeklődésünkre Süle Katalin, a Nemzeti Agrárkamara Zala Megyei Szervezetének elnöke elmondta, az összes kalászoson belül 5320 hektárt képvisel Zala megyében az őszi árpa. A takarmánynövénynek a hét elején kapott adatok szerint mintegy 22 százalékát vágták le, s szállították a magot a tárolókba. Az őszi árpa hét elején mért átlagtermése 4,94 tonna volt hektáronként, ami még egy korai adat, s természetesen változik.

Zalaszentgrót térségében, mint dr. Szabó Balázstól, a térségben működő integrátor cég vezetőjétől megtudtuk, feléjük is 4-6 tonna közötti átlagterméssel indult a takarmány kalászos learatása.

– A tavalyi évnél ez egy kicsit gyengébb termésnek számít, de a minőség jó. Eddig kedvező, 65 kilogramm körüli hektoliter súlyú árpát hoztak a gazdálkodók, az árpánál ez a paraméter számít, mutatja, hogy szép teltek a szemek – említette dr. Szabó Balázs.

– A mi partnereink még nem, illetve csak szórványosan arattak árpát. Somogy és Baranya megyei tapasztalatok vannak, ahol már másfél hete megkezdték az aratást. Onnan nagyon jó, hektáronként 6-7 tonna körüli hozamokat hallani, és nagyon jó, 68-70 kilogrammos hektoliter súllyal, ami kiváló minőségnek számít. Nálunk is a napokban indul az aratás, becslésem szerint nagyon vegyes kilátásokkal, az őszi árpa táblák állapotából ítélve 4,5-5 tonnától 6,5-7 tonnáig is várhatók hozamok. A 4 tonna körüli termés gyengének számít, ma őszi árpából az 5,5 tonna hektáronkénti termés mondható közepesnek. A tavaly őszi vetési lehetőségből adódott, hogy a táblákat nem lehetett jól előkészíteni. A tél sem volt ideális, a tél végi, tavaszi csapadékhiány pedig azt eredményezte, hogy a bokrosodás nem lett a kívánt mértékű. Így a négyzetméterenkénti kalászszámok szerényebbek, mint az előző években, és a kalász hosszúság, valamint a kalászokban levő magszámok is kisebbek – magyarázta az idei árpa hozamokat meghatározó időjárási körülményeket Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum ügyvezetője.

Más megyékben már megkezdték a repce aratását is, a betakarításban hagyományosan másodiknak számító olajos növény hozama az integrátor vezetője szerint még heterogénebb lesz. Balogh Rudolf elmondta, az utóbbi két hétben nagyon felgyorsult az őszi búza érése is.

Az árpa aratásban tapasztalható nagy különbségeket támasztotta alá Simonfalvi Elemér, a keszthelyi Agrokem Kft. vezetője is, aki érdeklődésünkre közölte, van olyan partnerük, aki már végzett az őszi árpa aratásával, és olyan is, aki még neki sem állt.

– Vannak akik a termést illetően boldogok, és vannak, akik nem, ami azt jelenti, hogy szélsőségesek a hozamok. A hektáronkénti 2,4 tonnától a 7 tonnáig szóródnak – említette a szakember.

E nagy különbségek egyik okaként elmondta, hogy sajnos egyes területeken az őszi árpában vírusfertőzést tapasztaltak, méghozzá jelentős területeken. Elmondta, van olyan termelő, aki 100 hektárt meghaladó területen termel őszi árpát, és szinte az egész terület vírusfertőzött lett, 2-2,5 tonnás termést eredményezve. Egyébként 4,5-5 tonnás átlagterméseket említett Simonfalvi Elemér, hozzátéve, hogy az utóbbi napokban valamennyit javult az árpa ára. Hétfőn takarmányárpa tonnájáért 42-43 ezer forintot adtak, a sörárpáért 48-49 ezer forintra lehetett számítani, de az utóbbit még nem aratták.

Az időjárás, mint döntő tényező mellett  valamelyest befolyásolható a termés eredménye, amit a Zalagro Kft. vezetője, Pál György által elmondottakból ismerünk. Az ügyvezető elmondta, jó fajtaválasztás, és az agrotechnika maradéktalan betartása szükséges ehhez. Az ügyvezető konkrét számok említése nélkül annyit közölt, befejezték az őszi árpa aratását, aminek eredménye a tavalyi üzemi átlagtól elmaradt, de magasabb az említett, eddigi megyei átlagtermésnél.

Az Agro-Sansz Kft. egyik, barnakpusztai területén jártunk tegnap. A cégnél mintegy 100 hektáron vetettek őszi árpát, és már második napja aratták a gabonát. Két kombájn és a magot szállító pótkocsis vontatók vetőmagnak való őszi árpát vágtak le, távolabb pedig egy másik géppel a takarmányozás céljára termelt magot aratták.

– Két nap alatt az eddigi adataink alapján hektáronként 7-8 tonna körüli termésátlagról beszélhetünk ezeken a területeken. Ha nem jön eső, bő egy hét alatt végzünk az árpával, aztán jön a repce, és utána a búzákkal folytatjuk – mondta Belső László főagronómus.

A barnakpusztai szárítóba a térségből több helyről szállítják a termést, ottjártunkkor éppen egy baki gazdálkodó árpája került traktorostól, pótkocsistól mérlegre. A bentről vezérelt mintavevő automata felszippant egy adag magot, ami a mérő műszerekbe kerül. Megfelelő víztartalmú és hektoliter súlyú termésről szólnak az adatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!