Gazdaság

2016.09.14. 16:38

Vállalkozói tervek, igények: a megkérdezettek közel nyolcvan százaléka fejlesztést tervez

Zalaegerszeg - Gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztési együttműködési paktumot készítenek elő a megyeszékhelyen, a térség vállalkozásainak részvételével.

Hajdu Péter

Mint a napokban írtunk róla, az együttműködést a vállalkozások igényeire alapozzák, ennek érdekében egy felmérés készül a helyi cégek körében.

A felmérést készítő cég vezetője, Breznovits István elmondta, a vállalkozások igényeiből kiinduló keresletvezérelt programról van szó, tehát alapvetően szükség van a helyi vállalkozások véleményére. Ennek feltérképezése érdekében mintegy száz helyi és városkörnyéki cég vezetését kérdezik meg terveikről, igényeikről. Közülük nyolcvanöt esetében készült el az az elemzés, aminek néhány részletét érdemes kiemelni.

A válaszadók 34,1 százaléka legfeljebb 19 főt foglalkoztató mikrovállalkozás, a 20-49 fő közötti cégek aránya 29,4 százalék, az 50-249 főt foglalkoztató kisvállalkozások 30,6 százalékkal vettek részt a felmérésben, és 5,9 százalék a 250 főnél több dolgozót foglalkoztatók aránya. A megkérdezettek közel fele a tágabb értelemben vett szolgáltatások körében működik, náluk valamivel többen vannak a feldolgozóiparban, az elsődleges nyersanyag-feldolgozással foglalkozó cégek.

A megkérdezett vállalkozások munkavállalóinak 60 százaléka szakmunkás, közel negyede betanított munkás, 16,5 százalékban foglalkoztatnak szellemi tevékenységet  folytató dolgozókat, és minimális létszámban, csupán 2,4 százalékban segédmunkásokat. A foglalkoztatott állománycsoportok alakulása azt mutatja, hogy elsősorban a termelő és szakmunkára berendezkedett cégek vannak többségben

Lényeges kérdés volt, hogy a cégek milyen nehézségekkel néznek szembe a munkaerő kiválasztásakor. A vállalkozások közel fele, 44,7 százaléka jelölte meg gondként az általános munkaerőhiányt, ennél több, 45,9 százalék tartja nagyobb problémának a megfelelően képzett munkaerő hiányát, és csak 18,8 százalék tartotta problémásnak az elvándorlás mértékét vagy a túlképzést.

A felmérésben részt vevő megyeszékhelyi cégek közel 80 százaléka tervezi a jelenlegi tevékenységi körének fejlesztését, ami rendkívül biztató mind a helyi gazdaság, mind a várható foglalkoztatás szempontjából. Ezt egyébként számszerűsítették is, a felmérésben részt vevő és fejlesztésben gondolkodó cégeknek terveikhez mérten 1506 főre lenne szükségük. A munkaerő-szükségletet tovább részletezve kiderült, legnagyobb számban járművezetőkre, gépkezelőkre, összeszerelőkre lenne szükség, de jelentős az igény az ipari, azon belül az építőipari, továbbá a kereskedelemben alkalmazható foglalkozásokra. A leggyakoribb hiányszakmák között a gépkocsivezetőt, a cukrászt, a szakácsot, a lakatost és a gépgyártósori operátort jelölték meg a vállalkozások.

A főbb fejlesztési tervek telephely- és kapacitásbővítésre, automatizálásra és technológia fejlesztésre vonatkoznak, s e terveiket a 2016–2018 közötti időszakra ütemezik, amit azonban nagyban befolyásol a gazdasági környezet, illetve a pályázati lehetőségek.

A felmérés készítői kitértek a képzési igényekre is. Nagy az igény a szakmunkásképzésekre és a szakmai továbbképzésekre, kissé alacsonyabb a betanító jellegű képzésre, de több mint 29 százalékuk a nyelvi képzést is fontosnak tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!