Gazdaság

2009.07.31. 05:44

Válságban is telik külföldre nyaralásra - max. kicsit lejjebb adnak a csillagokból

Zalaegerszeg - Afrika elérhető és népszerű, de Zalakaroson sem panaszkodnak. Bár a turizmusban is érezhető a válság, sokan inkább spórolnak, hogy ne kelljen lemondani a pihenésről. A gyanúsan jó ár azonban veszélyeket rejthet.

Varga Lívia

- Annak ellenére, hogy az utazási irodák a válság miatt csökkentették kapacitásaikat, a meglévő kereslethez képest ez is nagynak bizonyul. Az utaztatás ugyanis nagyon érzékeny terület, a krízis hatására legalább harminc százalékkal esett vissza a forgalom a szabadidős turizmusban - tudjuk meg a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivőjétől, az OTP Travel ügyvezetőjétől.

Mint Molnár Judit fogalmaz, idén a tavalyinál rövidebb szezont prognosztizálnak az idegenforgalomban, hiszen míg korábban május elején indultak a foglalások, addig ezúttal a kezdet június közepére tolódott, az olcsóbb ár reményében viszont valószínűleg többen lesznek, akik őszre időzítik nyaralásukat.

- Mivel mindenki az akcióra vár, jellemzően a last minute utak a legkelendőbbek - folytatja az ügyvezető. - Busszal az észak-görögországi apartmanok és a görög szigetek a legkeresettebb helyszínek, a repülős kínálatból pedig Tunézia, Bulgária, Egyiptom és Törökország a legnépszerűbb.

Noha idén sokaknak le kell mondania a nyaralásról, Molnár Judit úgy látja, jelentős azoknak a száma, akik ha nagy nehézségek árán is, de összeszedik az ehhez szükséges pénzt. Igaz, aki eddig négycsillagos szállodába ment, az most lehet, hogy megelégszik a háromcsillagossal. Persze, továbbra is vannak, akik képesek megfizetni a jobb minőségű szállodákat is.

A forint árfolyamváltozása az úti célra kevésbé, a költőpénzre azonban hatást gyakorol. A magyarok többsége ugyanis, bár nyaralásból az olcsóbbat választja, külföldön szívesen költekezik.

- Sokakban él az a gondolat, hogy a külföldi utazás drágább a belföldinél - folytatja az ügyvezető. - Az olcsó munkaerő miatt azonban az európai szállodák képtelenek az észak-afrikai térséggel versenyezni. Tunéziában vagy Egyiptomban hét éjszaka, félpanzióval, repülővel együtt annyiba kerül, mint ugyanaz a szolgáltatás egy hazai négy- vagy ötcsillagos szállodában.

A magyarországi turizmust évek óta túlkínálat jellemzi, így az árakban a tavalyihoz képest szinte nincs elmozdulás.

- Az utazási irodák a hatalmas verseny miatt folyamatos akciózásra kényszerülnek, nem ritkán a beszerzési ár alatt értékesítik útjaikat, ami rövid távon persze jó az utasoknak, ám rendkívül kellemetlen, mikor nyaralás közben kapják a hírt, hogy az őket kiutaztató társaság csődbe ment - hangsúlyozza Molnár Judit, hozzátéve: a tisztességesen működő irodáknál nem fordulhat elő, hogy az utasok külföldön ragadnak. A kizárólag internetes értékesítés s a vezetékes telefonvonal hiánya legyen gyanús, hangzik a jó tanács.

Az úti célokról szólva Molnár Judit elmondta: az üdülési csekk nyújtotta kedvezmények mellett sokakat a nyelvtudás hiánya tol a belföldi nyaralások felé, ám az OTP Travelnél ennek ellenére sem tapasztalható, hogy a külföldi utazások rovására döntenének az ügyfelek a hazai környezet mellett.

Ennél jóval lehangolóbb képest fest a hazai turizmus állapotáról a GfK Hungária Szonda Ipsos-szal közös felmérése, amelyből az derül ki: a magyarok háromnegyede (tíz honfitársunkból hét) az elmúlt egy évben nem volt nyaralni. Az utazók elsősorban belföldet választották pihenésük helyszínéül, akik viszont a külföldi úti cél mellett döntöttek, azok körében továbbra is Horvátország bizonyult a legnépszerűbbnek. A felmérés szerint ugyanakkor az utazási tervek sem túl biztatóak.

- A magyarok 71 százaléka nem tervez 5 napnál hosszabb üdülést a következő egy évben. 12 százalékuk az ország határain belül akar nyaralni, a külföldi úti célok közül 2 százalékuk Horvátországot, 1-1 százalékuk pedig Görög- és Olaszországot, valamint Ausztriát jelölte meg - részletezi Nagy István, a GfK Hungária média szektormenedzsere.

A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés a strandolás, napozás, az üdülők 36 százaléka választja a pihenés e formáját, a gyógyfürdők látogatása, wellness szolgáltatások igénybevétele pedig a nyaralók 13 százalékára jellemző. Ezt támasztják alá a Zalakarosi Turisztikai Egyesülettől kapott információink is.

- A tavaszi megtorpanás után jelenleg szállodáink többsége és apartmanjaink egy része is telt házzal üzemel, zömében magyar vendégekkel - tudjuk meg Czirákiné Pakulár Judit alelnöktől. - Tavasszal és ősszel inkább az idősebb korosztály, míg nyáron többségében a családok választanak bennünket, s zömében egy hosszú hétvégét töltenek nálunk. A külföldiek aránya mindössze a nyaralók húsz százaléka, ám örvendetes, hogy egyre több cseh és lengyel érdeklődik városunk iránt. Idegenforgalmunkra az erős forint is kedvező hatást gyakorol.

Az országos helyzethez hasonlóan Zalakaroson sem kell a vendégeknek többet fizetniük a szállásért mint tavaly, igaz, a fürdőbelépőben érvényesítették az áfaemelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!