Gazdaság

2015.08.19. 12:25

Varga bejelentette: forintosítják az autóhiteleket is!

Az deviza alapú autóhitelekkel és személyi kölcsönökkel kapcsolatban tett bejelentést szerdai sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A kormány keddi ülésén döntött a gépjármű devizahitelek rendezéséről - mondta el Varga Mihály. A kormány szándéka világos volt: meg szeretné oldani ezt a problémát. A gépjármű hitelek és a személyi hitelek teljes állománya 305 milliárd forintot tesz ki, 229 ezer szerződés forintosításáról van szó. Ez az élő szerződéseket jelenti - tette hozzá a miniszter.

A kormány a jegybankkal és a bankszövetséggel tárgyalt a forintosításról az elmúlt hetekben, ennek a konklúziójaként született meg a mai bejelentés alapja.
Ma délben írták alá a megállapodást a bankszövetséggel. A hitel átváltása piaci árfolyamon fog megtörténni, ami 287,2 forintos svájci frank árfolyamot és 309,2 forintos euró árfolyamot jelent.

A nem jelzálog alapú hitelek forintosításával nagyjából 500 ezer adós hitelét tudták átváltani idén február elsején, ezzel az árfolyamkockázat megszűnne ezeknél a hiteleseknél - mondta Varga.

Milyen teendői vannak az ügyfeleknek?

Lényeges, hogy az ügyfelek számára nem kötelező a forintosítás, mint ahogy az a jelzáloghiteleknél volt, vagyis az adósságot továbbra is törleszthetjük devizában.

Ha valaki nem szeretné átváltani a hitelét, akkor a forintosítási értesítő levélre 30 napon belül válaszolnia kell, amiben kéri, hogy továbbra is deviza alapú legyen a hitel. Ha ezt elmulasztaná, akkor a kölcsön automatikusan átváltásra kerül.

Egyéb fontos tudnivalók a forintosításról:


Ha már nem él a szerződés, akkor itt is van 30 napja az ügyfélnek, hogy él-e a forintosítás lehetőségével. A devizahitelek aránya ezzel 54 százalékról 3 százalékra fog csökkenni, ha a folyamat a végéhez ér

- tette hozzá a miniszter. Varga szerint egyébként a bankok is partnerek voltak a fennmaradó devizaadósságok átváltásáról való egyeztetésben, ők is célszerűnek látják ezt a lépést.

A hitelek átváltása ugyan 287 forintos árfolyamon történik majd, viszont az adósok a forintosítás idejére már frankonként 31 forintnak megfelelő mértékű kedvezményt kapnak, ami így a jelzáloghitelekhez hasonló, 256 forintos árfolyamnak felelne meg.
Így gyakorlatilag több mint 10 százalékos árfolyamkedvezménnyel történik meg a hitelek átváltása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!