Gazdaság

2016.11.29. 13:38

Várják a pályázatok megjelenését, mint a messiást

Erről tájékoztatott a napokban a Központi Statisztikai Hivatal. Eltérően alakult a beruházási volumen a vállalkozások és a költségvetési szervek esetében: míg a vállalkozások körében 3,3 százalékos növekedés volt, addig a költségvetési szervek beruházásai – az uniós forrásból finanszírozott fejlesztések visszaesése miatt – 57 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz mérten.

Hajdu Péter

A pénzügyi, biztosítási tevékenységben az új számítástechnikai eszközök beszerzései növelték a beruházások teljesítményét. Megindultak a beruházások a mezőgazdaságban is, Gépvásárlások, valamint az ültetvényekkel kapcsolatos nagyberuházások történtek, és emelkedtek a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás beruházásai is.

Ugyanakkor kilenc nemzetgazdasági ágban csökkent a beruházási aktivitás, a legnagyobb mértékben, 79 százalékkal a vízellátás, szennyvíz gyűjtése, hulladékgazdálkodás ágban, aminek oka az EU-forrásból finanszírozott ivóvízjavító, szennyvíztisztító és hulladékkezelő projektek befejeződése. A szállítás, raktározás beruházásainak volumene pedig – az uniós forrásból finanszírozott útépítések és útfelújítások alacsonyabb beruházási teljesítményei miatt – 31 százalékkal estek vissza.

– Ez a visszaesés nálunk is nagyon drasztikus volt. Mivel elsősorban ivóvízzel, szennyvízzel és természetvédelemmel kapcsolatos építésekkel foglalkozunk, az ágazat beruházáscsökkenése nálunk is 70-75 százalékos visszaesést jelent. A 2016-os árbevételünk a 2015-ösnek a negyed része lesz. Úgy várjuk az uniós pályázatok megjelenését, mint a messiást – közölte érdeklődésünkre Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette, a megyétől távol is, sok apró munkát, javítást elfogadtak az év során, s közben az erőfeszítéseik arra irányultak, hogy ha veszteségek árán is, de megőrizzék a cég kapacitásait, készen állva a beruházások újbóli élénkülésére.

– A beruházások csökkenése Zala megyében is elsősorban az építőipari és az építőiparhoz kapcsolódó cégek tevékenységét és teljesítményét befolyásolja. Ez azonban közvetve kihat a többi vállalkozásra is. Ugyanis, ha más, kisebb vállalkozások azt tapasztalják, hogy nincsenek jelentősebb állami beruházások, akkor elbizonytalanodnak, mivel azt látják, hogy bizonytalanok a pályázati források. Ezért ilyenkor kevesebben mernek belevágni más területeken is beruházásba. A kormányzat részéről hallottunk bíztatást, ami szerint jövő tavaszra elérhető lesz valamennyi uniós pályázat. Sok vállalkozás vár erre – mondta Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A beruházások területi eloszlását tekintve Zala megyét a mezőny végén találtuk a statisztikai adatokat összehasonlítva, de önmagához képest is visszaesett. Míg 2015 első háromnegyed évében 36,6 milliárd forint, addig idén az első három évnegyedben már csak 30,6 milliárd forint értékű beruházás jött a megyébe. Egyedül Nógrád megye van leszakadva Zalától az idei első háromnegyed évet tekintve, 15,8 milliárd forinttal. Az összes többi megye megelőzte Zala megyét. Néhány példa kedvéért Békésben 36 milliárd, Csongrádban 53 milliárd, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 53,8 milliárd, Tolnában 38,9 milliárd, Somogyban 40 milliárd forint értékű beruházás valósult meg. A Zalát is tartalmazó Nyugat-Dunántúli Régió két másik megyéje is elhúzott. A területileg kisebb Vas megyében 57,3 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, Győr-Moson Sopron megye pedig országos összehasonlításban is az élen jár, mert Pest megye és a főváros után a harmadik helyet foglalta el közel 193 milliárd forint értékű beruházással az országos ranglistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!