Gazdaság

2016.09.11. 13:32

Vidékfejlesztés: gyorsítani kell az információáramlást

Keszthely - Újjáalakult a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöksége. A vidékfejlesztésben szerepet vállaló, a Miniszterelnökséghez tartozó szervezet elnöke a keszthelyi származású Sáringer-Kenyeres Tamás.

Keszey Ágnes

Csütörtökön tartotta alakuló ülését a fővárosban az MNVH új, öt évre megbízást kapott elnöksége. Az újjáalakulás az új európai uniós pályáztatási ciklussal összefüggésben vált időszerűévé: a korábbi időszak lezárultával lejárt a korábbi elnökség mandátuma.

– Az MNVH nem tanácsadó testület, hanem szervező egység, amely a vidék, valamint az uniós és hazai kormányzat szereplőit köti össze hogy az információk minél gyorsabban áramoljanak, minden irányba. Akár a vidék szereplői: a magánszemélyek, a vállalkozók, egyesületek között is.  Feladatunk a vidékről érkező igények, észrevételek, ötletek közvetítése az ország vezetése felé, valamint a kormányzati döntések minél hamarabbi közvetítése a vidéken élő emberekkel – összegezte érdeklődésünkre az MNVH elnöke. Sáringer – Kenyeres Tamás tavaly év eleje óta tölti be ezt a tisztséget, s a megújult testületet is vezeti. Az új elnökség összeállítja cselekvési ütemtervét, annak szem előtt tartásával, hogy hatékonyabb legyen a vidék felzárkóztatása.

Új elnökséget vezet Sáringer-Kenyeres Tamás  (archív fotó: Keszey Ágnes)

– Tendencia és nagy probléma a vidék kiürülése – ám ez nem csak magyarországi probléma. Egész Európa küzd azzal, hogy nagyvárosok felé kezd centralizálódni az unió lakosságának nagy része. Ezt a folyamatot valahogyan meg kell állítani. Igazi receptet erre senki nem tud, minden tagállamnak saját magának kell megtalálnia. Az MNVH és a különböző államok hasonló szervezetei is tartják egymással a kapcsolatot: ha valamelyik országban van olyan ötlet, ami adaptálható Magyarországra, akkor feladatunk, hogy ezt hozzuk ide, mutassuk be, mint ahogy az is, hogy itthon megvalósult sikeres ötleteket mutassunk be más országoknak hátha tudják hasonlítani  – vázolta egyik feladatukat az elnök.

Sáringer – Kenyeres Tamás szerint elsődleges cél és feladat az információáramlás gyorsítása, hogy minden tudnivaló megfelelő időpontban ott legyen a megfelelő helyeken – Például pályázatokról, a kormányzat elképzeléseiről és azok hátteréről, okairól, valamint hogy, mit, hogyan mit vár el a vidék. Fontos, hogy a  döntések és igények közelítsenek egymáshoz időben is. Meg kell teremteni a párbeszédet. Akkor tudnak a döntéshozók olyan döntéseket hozni, melyek a vidék javát szolgálják, ha megkapják a megfelelő igényeket. Ez nem csak Magyarországra, egész Európára is értendő -  emelte ki az elnök.

Az MNVH-n belül dolgoznak megyei referensek: ők figyelemmel kísérik a vidékfejlesztéssel kapcsolatos programokat. Az ötleteket, igényeket közvetítik  az MNVH vezetőségéhez, innen a Miniszterelnökségre majd a szakmapolitikai szervezetekhez kerülnek az információk, hogy akár a döntésekbe és a pályázati  kiírásokba is be beépülhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!