Gazdaság

2017.07.10. 14:50

Kevesebb, de jobb a búza, mint tavaly

MEGYEI KÖRKÉP Múlt héten Zalában is megkezdődött a búza aratása. Az utakról sokfelé láthattunk tegnap porfelhőt a gabonaföldeken, jelezve, ott halad a kombájn.

Hajdu Péter

– Nálunk éppen ma kezdődött a munka, most délelőtt kezdtem behordani az első pótkocsikkal a búzámat – mondja Varga Jenő családi gazdálkodó, aki éppen feljárt pótkocsis vontatójával a mérlegre. Zalatárnokon, a helyi mezőgazdasági kft. szárítójánál és magtárainál jártunk, ahová a környékről hordták tegnap a magot.

– A hozamról még korai lenne bármit is mondani, egyelőre nem tudom. Az biztos, hogy a búzám nedvességtartalma megfelelő, szárítani nem kell. Ez takarmánybúza, árunövényként vetettem 6,5 hektáron, emellett még 11 hektár kukoricánk van – mondta a családi gazdaság meghatározó növénytermesztési tételeiről a zalatárnoki gazdálkodó.

A megyében 27.970 hektár szántóföldi területen vetettek tavaly ősszel búzát, és ebből közel 5.500 hektáron takarították be tegnapig a termést, tudtuk meg Süle Katalintól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnökétől. A kamara elnökének tájékoztatása szerint a búzaaratás ötödénél hektáronként mintegy 5,4 tonnás az őszi búza átlagos hozama. Az őszi árpa aratása befejeződött, a takarmány közel 5 ezer hektáros területéről összesen 25.341 tonna termést vittek magtárba, így az őszi árpa hektáronkénti átlagtermése 5 tonna volt. Már a vége felé jár a repce aratása, az összesen 15.610 hektáros vetésterületű olajos növénynek már közel 90 százalékát betakarították, 2,9 tonnás hektáronkénti átlaggal.

A repce idei termése kapcsán Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum vezetője elmondta, az olajosnak tűrhető az ára, mint megjegyezte, a tonnánkénti 100 ezer forint fölötti ár, ha jelentősebb jövedelmet nem is produkál, de a termelés rentábilitását biztosítja.

Varga Jenő családi gazdálkodó az első pótkocsi takarmánybúzáját hozza a zalatárnoki magtárba Fotó: Pezzetta Umberto

– A búza aratásának kedvez az időjárás, a termés víztartalma is jó. Ezen a héten és a hét végén várható az igazi nagy hajrá. Az aratás két fontos tényezője a búza minősége és a hozama. Ha ez utóbbit vesszük előre, azt lehet elmondani, hogy átlagosan 0,5-1 tonnával, a hibridek esetében 1,5 tonnával kevesebb a termés a tavalyinál. Ennek egyértelműen az aszály az oka. A csapadékhiány miatt kevesebb a növény elágazása, kevesebb a kalász, és a meglevők is rövidebbek. Sőt, a szárazság a meglevő kalászokban korlátozta a szemek számát is. Az elmúlt évben, mint emlékezetes, nagyon gyenge volt az őszi búza minősége, 20 százalék körül alakult az étkezési búza aránya.

Most még csak az első néhány minőségvizsgálaton vagyunk túl, de ezek alapján azt lehet mondani, hogy annak a búzának, amit nem takarmányozási, hanem étkezési célra vetettek, közel 50 százaléka el is éri az étkezési minőséget. De a biztos minősítéshez még kevés a minta. Az már látszik, hogy a tavalyi nagyon rossz minőség után jobb lesz az étkezési búza aránya. De ez nem jelenti azt, hogy eléri ez az arány a jó évekét, olyan évekét, amikor az étkezési minőség elérte a 60-70 százalékot – latolgatott az eddigi adatok alapján Balogh Rudolf.

A zalaszentgróti Zalacereália Kft.-hez öt napja szállítják az őszi búzát.

– Eddig 1800 tonna búza érkezett be hozzánk, ennek körülbelül a kétharmada malmi minőség, egyharmada pedig takarmány. Ez kedvező arány, mi úgy látjuk, hogy a búzák minőségével nincs különösebb probléma. Azt viszont tapasztaltuk, hogy az aszály miatt apadtabbak a búzaszemek, nincsenek kitelve. Jó a fehérjetartalma, és a víztartalom is alacsony, 10-12 százalékos. Már nincs mit várni, minél előbb be kell takarítani – mondta Király László ügyvezető.

Érdeklődésünkre közölte továbbá, hogy a cég 25 ezer tonna búzát vásárol fel, ebből 15 ezer tonnát a kft.-n belül működő tüskeszentpéteri malom céljaira, 10 ezer tonnát pedig takarmány előállításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!