Gazdaság

2016.11.25. 09:23

Zala megyei ingatlanpiaci körkép (x)

Zala megye nem csak turisztikailag vonzza a látogatókat.

Bár Keszthely városa élénk kulturális turizmusával, és a Balaton – a megyének jutó – 30 kilométeres partszakaszával mind az aktív kikapcsolódásra vágyókat, mind a pihenni vágyókat kiszolgálja, bőven akadnak olyan hajlékok, amelyek várják az új lakóikat. A dombos vidékek és a jó levegő kedvelőinek kínálunk most néhány – a tájékozódást megkönnyítendő – információt Zala megye ingatlanhelyzetéről.

Azoknak, akik ragaszkodnak a városi élethez, Zalaegerszeg lehet az egyik legjobb választás. A közel 60 ezer főt számláló megyeszékhely belvárosában havi 150 ezer forint felett leginkább üzleti célra szolgáló ingatlanokat találhatunk. Rossz hír, hogy jelenleg a belvárosban a kínálat a bérlés tekintetében igen szűk, lakást bérelni a városközponttól csak távolabb tudunk – itt viszont egy 4 szobás újépítésű társasházi lakásra már havonta 110 ezer forintért szert tehetünk. Az eladó ingatlanok azonban a luxusra vágyók igényeit is kielégítik: 68 millió forintért miénk lehet egy wellness-helyiséggel és hobbiszobával rendelkező 4 szobás családi ház, amihez jár egy tekintélyes méretű birtok is. Ennél szerényebb családi házakat és lakásokat is kínál a piac, melyekhez 3 és 9 millió forint között juthatunk hozzá. Ezek egy része felújításra szorul.

A Balaton szerelmeseinek Keszthely ideális választás lehet. A belvárosban szintén inkább üzlethelyiségeket bérelhetünk, átlagosan 2-300 ezer forintért. Kiadó 2-3 szobás albérleteket 80 és 100 ezer forint körül találhatunk, de ha vásárlásra adnánk a fejünket, 30 millió forint körül 100 négyzetméteres ingatlanok várnak minket, akár a Balaton partján is. 6-7 millió körül a város kevésbé forgalmas részein vehetünk pici ékszerdobozokat.

A szlovén határ közelében fekvő Lenti – bár városnak nyilvánították – alig 8000 főt számlál. A családoknak és a nyugalom kedvelőinek találták ki ezt a zöld, békés kis települést – ingatlant bérelni nem igazán, vásárolni viszont annál inkább tudunk itt, hiszen a kínálat elég széles. Nyaralók már 1-3 millió forintért is eladóak, 3-7 szobás családi házak és társasházi lakások 10-30 millióért mennek – utóbbiak között akadnak luxus és kevésbé luxus kategóriájúak is.

A Nagykanizsa tőszomszédságában elterülő Szepetnek azoknak kedvez, akik szeretik, ha mindenkit ismerhetnek a településen, de nincs messze a város kényelme sem – a megközelítőleg 1700 fős kis faluban ezek a lehetőségek adottak. Szepetneken kiadó ingatlant nehéz találni, családi házat és hozzá nagy telket viszont már tudunk vásárolni. 110-140 négyzetméteres családi házak 14-17 millióért várnak az új lakókra, szerényebb, 3-4 szobás ingatlanokat pedig 6-8 millió forintért is megvásárolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!