Gazdaság

2015.07.29. 10:02

Zalából is várják a búza adományokat

Zalaegerszeg - Idén három Zala megyei helyszínen várják a felajánlásokat a Magyarok Kenyere programban. A szervezők a búzából őrölt lisztet jótékony célra szánják.

Péter Árpád

Az ebben az esztendőben öt éves mozgalmat Korinek László pécsi professzor, akadémikus indította útjára. A Kárpát-medence teljes területéről várják a búza adományokat, majd a gabonát összeöntik, megőrlik, s a lisztből – parajdi sóval – elkészül az augusztus 20-i Szent Jobb körmenet öt kilogrammos kenyere. Az idei újdonság, hogy a megyei jogú városok államalapítás-ünnepeire is ebből a lisztből sütnek kenyeret.

A felajánlott mennyiség nagy részét a dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon és az Oltalom Karitatív Egyesület kapja, emellett idén először a magyarországi megyék egy-egy karitatív szervezetének is juttatnak a lisztadományból.

Ünnepi szentmise Zalaegerszegen 2014-ben. Idén a megyei jogú városokban a program lisztjéből sütik majd az új kenyeret. Fotó: ZH-archív/Katona Tibor

A Magyarok Kenyere program stratégiai partnere – Pécs mellett – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely gyűjtőpontok felállításával segíti az akciót. Zalában, mint arról a NAK megyei szervezete tájékoztatta lapunkat, három helyszínen várják a búza adományokat. Aki szeretne csatlakozni, a Murapart Mg. Kft.-nél Muraszemenyén, a Zala-Cereália Kft.-nél Zalaszentgróton és a Ságodi Állattenyésztő és Oktató Telepen Zalaegerszegen adhatja át gabonáját.

- Bízunk abban, hogy az összefogáshoz minél többen csatlakoznak, s jó szándékkal sikerül összegyűjteni a búzát és létrehozni a Magyarok Kenyerét. A fő cél azonban, hogy az adományok által minél több hátrányos helyzetű gyermek életéhez segítséget nyújthassunk – fogalmazott dr. Korinek László.

Az országos búzagyűjtő nap augusztus 9-én lesz Szarvason, az összeöntés ünnepét pedig egy hétre rá Mohácson tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!