Gazdaság

2017.05.15. 09:03

Zalaegerszeg is bekapcsolódik a világkereskedelembe

A konténer terminálok kiemelt szerepet játszanak a kereskedelemben, a kombinált fuvarozási folyamatokban, logisztikában. Nem csak a konténerek átpakolása történik meg a különböző szállítási eszközök között, de a konténerek raktározása és javítása is ezeken a terminálokon történik.

Mihály Szilvia

A Zalaegerszegi Intermodális Logisztikai és Konténerterminál hatmilliárd Ft-os beruházásból, 1,1 milliárd Ft állami támogatással épül. A zalai megyeszékhely és Zalaszentiván határán, közvetlenül a magyar-szlovén vasútvonal mellett alakítják ki a terminált. Így vasúton könnyen elérhető a koperi tengeri kikötő, autóúton pedig a sármelléki nemzetközi repülőtér is.

A projekt megvalósulásával Zalaegerszeg a nemzetközi intermodális térkép egyik központi szereplője lesz. Összeköti a tengeri, vasúti, légi és közúti szállítmányozási pontokat, és egyszerűsíti a Magyarországra érkező konténerek szétosztását.

A konténerterminál és logisztikai központ éjjel-nappal ki tudja majd szolgálni a kereskedelmi igényeket. Ezután például egy Szlovéniából vasúton érkező konténeres árunak nem kell először Zalaegerszegen keresztül egy elosztó központba Budapestre utaznia, hogy aztán onnét kamionnal Sárvárra szállítsák.

Így működik egy ultramodern technológiával felszerelt konténerterminál Antwerpenben:

 

 

Ebben a bemutató filmben a világ egyik legkorszerűbb konténerterminálja látható:

 

 

Egy ilyen logisztikai központ több ezer munkavállalót tud foglalkoztatni a szakképzettséget nem igénylő segédmunkásoktól a magasan kvalifikált gazdasági elemzőkig, mérnökökig. Több szakma együttes összefogása és jelenléte szükséges egy konténerterminál megépítéséhez és működtetéséhez.

Az I. Mobil Járműipari ás Logisztikai Szakkiállítás és Konferencián lehetőség lesz a konténerterminál szakmai vezetőivel és a környék közép és felsőfokú oktatási intézeteivel is találkozni, hogy megtudjuk, mely szakmák lesznek érintettek ennek az óriási beruházásnak a kivitelezésében, működtetésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!