Gazdaság

2017.05.15. 07:37

Zalaegerszeg, mint tengeri kikötő?

Zalaegerszeg kis túlzással az épülő Intermodális Logisztikai Központnak köszönhetően tengeri kikötővé válhat. Koper nemzetközi hajókikötője 350 km-re fekszik a zalai megyeszékhelytől, de a közvetlen vasúti összeköttetésnek köszönhetően a tengeren behajózott konténerek itt kerülnek majd szortírozásra.

Mihály Szilvia

A világ kereskedelmi árucikkeinek 95 % tengeri konténeres szállítmányozást is közbeiktatva jut el a gyártótól a fogyasztókig.

A Magyarországra tengeren keresztül érkező áruk 70 %-a a szlovén Koper kikötőjébe hajózik be, majd onnét többnyire vonaton jut el Budapestre. Ezek a konténerszállító vonatok áthaladnak Zalaegerszegen.

A heti 21 konténeres szállítmány ma még megállás nélkül viszi az akár Zalaegerszegre érkező árut a fővárosba, hogy onnét közúton kamionnal visszakerüljön Zala megyébe.

A tervezett intermodális logisztikai és Konténerközpont Zalaszentiván és a megyeszékhely határán, közvetlenül emellett a Szlovéniába vezető vasútvonal mellett épül.

Így gyorsabban, költséghatékonyabban és környezetkímélőbb módon lehet a tengeren érkező árut a Nyugat-Dunántúlon szétosztani.

A globális hajótársaságok a koperi kikötőt használják Ázsia, Afrika, India és az Arab-térség felé.

A projekt megvalósulása után a kikötőből a vonatra pakolt konténerek néhány óra alatt eljutnak Zalaegerszegre, innét pedig közúton haladhatnak tovább Győr, Szombathely, Sárvár, Veszprém, Pécs, Kaposvár irányába.

Magyarország idén áprilisban stratégiai megállapodást írt alá a szlovén kormánnyal a Koperi kikötő fejlesztésének anyagi támogatásáról.

Szíjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a koperi kikötőre nemzetgazdasági szempontok miatt kiemelt szüksége van az országnak. Az anyagi támogatásért cserébe a magyar logisztikai és fuvarozó cégek kedvező, hosszú távú bérleti szerződéseket köthetnek a tengeri kikötőben, és részt vehetnek a kikötőből induló vasúti vonalak fejlesztésében is.

A koperi kikötőben 2016-ban több mint 22 millió tonna áru haladt át, ez több mint 800 ezer TEU konténer átmozgatását jelenti.

Ha szeretne többet megtudni a tengeri logisztikáról, akkor az I. Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencián felteheti kérdéseit a szakma képviselőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!