Gazdaság

2017.02.27. 14:50

Nőtt az álláskeresők száma

Zalaegerszeg - Január végén Zala megyében 7.697 álláskeresőt regisztráltak, 650 fővel többet, mint az előző hónapban. Az egy évvel korábbinál ugyanakkor 1.800 fővel, 19 százalékkal voltak kevesebben a nyilvántartott zalai álláskeresők.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya által készített munkaerőpiaci elemzés szerint a nyilvántartott álláskeresők számában bekövetkezett növekedés elsősorban az idényjellegű, a szezonális foglalkoztatással összefüggő - év elejére jellemző - magas beáramlásból adódott. A közfoglalkoztatottak száma csak mérsékelten változott januárban, körükben 100 fő alatti volt összességében a létszámcsökkenés.

Megyén belül valamennyi járásban emelkedett az álláskeresők száma az előző havihoz képest, ez létszámában a legtöbb helyen 100 fő körüli vagy ezt meghaladó változást jelentett. Keszthelyen decembertől január végéig 994-ről 1111-re emelkedett az álláskeresők száma, Lentiben 410-ről 436-ra, ami minimális növekedés, Nagykanizsán 2682-ről 2764-re. Zalaegerszegen tavaly év végén 2056 munkanélkülit regisztráltak, idén januárban 2274-et. Zalaszentgróton 357-ről 450-re, Letenyén pedig 546-ról 655-re bővült a körük.

Az egy évvel korábbinál viszont a legtöbb járásban kevesebb az álláskereső, e pozitív változás mértéke 9 és 29 százalék között változik. Kivétel a letenyei járás, ahol a nyilvántartottak száma gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival (652-655).

A nyilvántartott álláskeresők aránya január végén 6 százalékos volt a megyében, ami a decemberinél 0,4 százalékponttal magasabb, de az egy évvel korábbinál 1,5 százalékponttal alacsonyabb.

Az újonnan bejelentett álláshelyek száma általában januárban a legalacsonyabb, rendszeresen ezer alatti. A mostani 1.400 fős új igény tehát lényegesen magasabb az ilyenkor megszokottnál. Ebből 1.300 volt a nem támogatott álláshely, ami nemcsak januárban, hanem az év bármely időszakát tekintve nagyon magasnak számít.

A konkrét munkaköröket tekintve a jelentős számú, szakképzettséget nem igénylő egyszerű foglalkozású (többségében összeszerelő) mellett bolti eladókat, lakatosokat, kárpitosokat, varrókat, forgácsolókat, kőműveseket és szakácsokat kerestek 20 főt meghaladó nagyságrendben a munkáltatók a januári új bejelentések alapján. Az előző hónapról áthúzódó keresletet is figyelembe véve a fentieken kívül még többek közt tehergépkocsi-vezetők, hegesztők és bútorasztalosok iránt is magas volt az igény.

Januárban az előző havinál összességében mérsékeltebb volt a munkaerő-piaci mozgás. A nyilvántartásba kerülők száma közel 1.600 fő, az onnan kilépőké 900 fő volt. A belépők száma 100-zal magasabb, a kilépőké viszont 400-zal alacsonyabb volt a decemberinél. A kilépőkből - az előző havinál valamivel kevesebben, de az egy évvel korábbihoz hasonlóan - közel 500-an váltak foglalkoztatottá.

A tartósan - egy évnél régebb óta folyamatosan - álláskeresők száma továbbra is alacsony. Január végén 1.700-an voltak, ami 600-zal kevesebb az egy évvel korábbinál. A részarányuk az akkori 25 százalékról 23 százalékra esett vissza.

A nyilvántartott álláskeresőkön belül az elmúlt évben folyamatosan mérséklődött a pályakezdők száma. Január végén 664-en voltak, ami az összes álláskereső 9 százaléka. A decemberinél 36 fővel magasabb, de az egy évvel korábbinál 300-zal alacsonyabb a számuk, derül ki az elemzésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!