Gellénháza

2017.01.31. 18:45

Tanfolyamzáró közös vacsora

Gellénháza - Az ítészek nagy odaadással értékelték és percek alatt eltüntették a diplomamunkát - a boszorkányflekkenből, a sült csirkemellből, a rizsből, a pirított krumpliból egy morzsát sem hagytak az utókorra.

Fincza Zsuzsa

A maturálók, a Gellénházi Nők Egyesületének 2016-2017. tanévi főzőtanfolyama a kurzus zárásaként vacsorára hívta a tagságot, akik a csokirolád-képviselőfánk-mézesszelet-gesztenyegolyó összeállítású desszertről sem rejtették véka alá a véleményüket, s csillagos ötöst írtak a képzeletbeli leckekönyvbe.

Hja, kérem, jó tanáruk volt: Horváth Mária, a zalaegerszegi Báthory-szakközépiskola nyugdíjas szakoktatója 25 éven át tanította a sütés-főzés tudományára a szakácstanoncokat. A gellénházi főzősuli amúgy különleges alakulat, hiszen a napokban a 13. évfolyamot fejezték be. Csak nem buktak meg közben az asszonyok, hogy évet kellett ismételniük?

- Dehogy! Nagyon szorgalmas diákok, mindenki jelest érdemel! - dicsérte tanítványait Horváth Mária, akit egyébként a többség Baki Mari néven ismer, ugyanis gimnazista korában az osztályukban Horváth Máriából három is volt, s őt a lakóhelye után a Baki előnéven különböztették meg, ami végül rajta is maradt. - Az évek alatt még receptet sem ismételtünk, mindig újabb és újabb ételeket tanultunk. Még a babona sem fogott rajtuk, pedig a 13. tanfolyamon éppen 13-an voltak, mégis csupa jó dolog történt velünk.

A gellénházi főzőtanfolyam 13. évfolyama. A képen (balról jobbra) az első sorban Farkas Imréné, Szabó Lászlóné Ildi, Vizlendvai Lászlóné, az egyesület vezetője, Lendvai Lajosné, Pirzsókné Simon Márta, a fehér köpenyben Horváth Mária szakoktató. A második sorban Benczik Ferencné, Szabó Lászlóné Piroska, Orbán Istvánné, Tóth Tibor, Domjánné Török Judit, Rózsás Ernőné, Matus Istvánné

Értsd: egyszer sem kozmált le a tananyag: a vese-velőnek öltöztetett zöldbab, a bakonyi húsgombócok vagy éppen a piperkőc rakott paprikás krumpli, sőt a süteményeket sem kanállal kellett kienni a tepsiből. Naná, hogy igyekezett mindenki, hiszen amit főztek, meg is kellett enniük, kivéve a vizsgamunkát, amire vendégeket is hívtak.

A nőklub főztjét Vugrinecz József, Gellénháza polgármestere is megkóstolta.

- Kényeztetett helyzetben van az a település, amelyiknek sok olyan aktív civil szervezete van, mint nekünk, hiszen a közös feladatok megoldására több száz embert képesek mozgósítani. Emelik a falu imázsát, országszerte öregbítik a jó hírét, általuk színes a település sport-, szabadidős és a kulturális élete. A Nők Egyesülete keretében működő Orchidea Kamarakórus a klasszikus zenét, a Vajda József Népdalkör az autentikus népzenét tolmácsolja a rendezvényeinken - sorolta büszkén a polgármester.

A gellénházi nőklub 2003. január 13-án alakult 42 taggal, 2009-től Gellénházi Nők Egyesülete néven működik, s mára 51-re gyarapodott a tagság. A vezetőjük Vizlendvai Lászlóné.

- Könnyű Katát táncba vinni, ha ő is akarja - így nekem sincs nehéz dolgom, minden rendezvényünk szinte telt házban zajlik - dicsérte a tagságot vezetőjük. - A 2004-ben alakított Orchidea Kamarakórusunkkal szép sikereket érünk el, mindenki imád kirándulni, kedveljük a gyalogtúrákat, hidegben, hóesésben is útnak eredünk. A téli estékre életmódbeli, egészségnevelő, tudományos és más ismeretterjesztő előadásokat szervezünk. Hétfőn és csütörtökön szakemberek segítségével pilates-, péntekenként gerinctornán mozgathatja meg berozsdásodott csontjait a tagság, de kéthetente különösebb indok nélkül is együtt töltünk egy-egy délutánt.

Benczik Ferencné éppen a kirándulások, a mindennapokban hasznosítható tanfolyamok és a megható ünnepségek miatt tartja nagyra a nők egyesületét, Szabó Istvánné és Jámbor Ottóné pedig kimondottan a jó társaság kedvéért jár közéjük, igaz, éppen emiatt tagjai a nyugdíjasklubnak is, és ezért járnak énekelni a Vajda József Népdalkörbe. S ha már a gellénháziak dicséretes közösségi életénél tartunk: Vizlendvai Lászlóné a nyugdíj előtt a Papp Simon Általános Iskola tanári karát erősítette, s rajta kívül is több pedagógus tagja a nőklubnak, így természetes, hogy támogatják egymás rendezvényeit. A főzőtanfolyam például a vacsora eltüntetése után bállal zárult, amihez a zenét gitárjával Horváth László, az iskola igazgatója szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!