Gelse

2016.10.28. 15:29

Fejfák a hársak alatt

Gelse – A település első világháborúban elesett hőseire emlékeztek a temetőben, ahol nemrég megújult a katonák emlékét őrző liget.

Pásztor András

A megemlékezésen Szegedi Ferenc polgármester elmondta: az önkormányzat és a Princivil Értékteremtő Egyesület a közelmúltban közösen újjáépítette az elődök által 1937-ben kialakított emlékhelyet.

– Annak idején a község előljárói azért létesítettek emlékhelyet, hogy a jövő nemzedéknek is példát mutassanak a kegyeletből – mondta a polgármester, aki hozzátette: a ligetben minden fa egy gelsei hősnek állít emléket, kik több mint fél millió honfitársukkal együtt estek el az első világháborúban.

A megemlékezést követően Kiss Zsolt plébános egyenként áldotta meg a 48 darab fejfát Fotó: Szakony Attila

Az emlékligetben eredetileg 48 darab fát ültettek, illetve kis fejfák tanúskodtak a gelsei hősök nevéről. Az elmúlt 80 évben a hársfák közül többet is ki kellett vágni, melyek helyére most újakat ültettek, illetve a fejfák is megújultak.

– Lényegesen kevesebb magyar katona vesztette volna életét a háborúban, ha nem elavult fegyverekkel küldték volna őket a harcmezőre – vélekedett vitéz Bartal György, a Történelmi Vitézi Rend zalai székkapitánya, aki úgy fogalmazott: többek közt a gelsei katonák hősies helytállásának is köszönhető, hogy a háborút követően nem csökkent még kisebbre az ország mérete.

Ezután Kiss Zsolt plébános áldotta meg a fejfákat.

– A temetőnek nem csupán ez a része újult meg, az önkormányzat, mintegy 3.7 millió forintos saját forrásból alakított ki 42 darab urnasírhelyet, valamint a ravatalozóhoz vezető utat is szilárd burkolattal sikerült ellátni – említette Szegedi Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!