Gelse

2015.02.21. 17:05

Megválasztották Gelse borát - a csapadékos időjárás nem befolyásolta a minőséget

Gelse - Összesen 37 fajta bort kóstolhatott végig a szakértő zsűri, illetve a gazdák a hétvégén rendezett borversenyen.

Pásztor András

A dél-zalai településen tavaly választották meg első ízben a falu borát, idén pedig ismét felhívást intézett az önkormányzat a helyi termelőkhöz. A gazdák többsége nem is volt rest, összesen 37 mintát – 24 fehér bort, 2 rozé bort és 11 vörös bort – neveztek a versenyre.

– A múlt évben nagyon sok eső esett, ami nem volt éppen ideális a borkészítéshez, ám ennek ellenére egyenletes teljesítményt tapasztaltunk – értékelte a gelsei borok minőségét Novák Ferenc, aki öt társával együtt bírálta a nedűket.

Szegedi Ferenc polgármester (jobbról) a gazdákkal is diskurált a borokról. Képünkön éppen Laskai Ferenc és felesége látható. Fotó: Gergely Szilárd

A zsűri végül 5 arany, 14 ezüst, 10 bronz és 8 oklevél minősítést osztott ki. A szakértők a falu borát is kiválasztották, melyet a múlt évhez hasonlóan, idén is Pintér Tamás készített.

– A falu bora cím egyelőre csak erkölcsi elismeréssel jár, de az önkormányzat gondolkodik azon, hogy a győztes nedűből felvásároljon egy kisebb mennyiséget, amit aztán a település rendezvényein kínálhatunk – mondta Szegedi Ferenc polgármester, aki hozzátette: Gelse ugyan nem tartozik a híres zalai bortermelő vidékekhez, de a helyi gazdák közül egyre többen kezdik beépíteni a modern technológiát a borkészítés folyamatába.

Munkában a szakértő zsűri. Kovács Ottó (balról), Novák Ferenc és Zsiga Zsolt éppen a falu borát ízlelgeti, kóstolgatja. Fotó: Gergely Szilárd

A gazdák egyébként saját boraikról is szóbeli értékelést kaptak a zsűritől, melynek tagjai éppúgy felhívták a figyelmet a hibákra, mint a pozitívumokra. Az önkormányzat a borkóstoláshoz finom vacsorát is biztosított a termelőknek, akik az iskola ebédlőjében még órákig beszélgettek az iskola ebédlőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!