Gelse

2015.07.23. 13:23

Gelsén új időszámítás kezdődött: véget ért a pénzügyi gyámság

Gelse - Négy és fél év pénzügyi gyámságot követően, a múlt hónapban befejeződött az önkormányzat adósságrendezési eljárása. A fürdő és a turistaház ugyan elúszott, de a 2 milliárdos adósság sem nyomaszt már senkit a településen.

Pásztor András

Az adósságrendezési eljárás lezárultáról szóló megyei bírósági határozat június 26-án emelkedett jogerőre, így lassacskán egy hónapja ismét pénzügyi biztos nélkül gazdálkodik az önkormányzat.

– Több mint négy éves procedúra zárult le ezzel a döntéssel – fogalmazott Szegedi Ferenc polgármester, aki örül, hogy új fejezet kezdődhet a település életében. – Az önkormányzat adóssága valamivel több mint 2 milliárd forint volt, amelynek nagy része a bankhitelekből finanszírozott termálfürdő miatt keletkezett. – A közel egy milliárd forintból épült ingatlant többször is megpróbálták értékesíteni az adósságrendezés során, de vevőt nem találtak, így a tulajdonjog visszakerült a Magyar Fejlesztési Bankhoz. Emellett pár hektárnyi önkormányzati földterület, illetve a turistaház került „kalapács alá", ám ez utóbbi épületet a kilimáni önkormányzat szerezte meg, így talán idővel visszavásárolhatjuk az épületet – summázta a tényeket Szegedi Ferenc polgármester.

Mint arról korábban már beszámoltunk: a fürdő építésére felvett hiteleket egy idő után már nem tudta fizetni a falu, sőt az egyéb beérkező számlákat sem, így más lehetőség nem lévén, 2011. januárjában adósságrendezési eljárást kért maga ellen az önkormányzat.

Szegedi Ferenc polgármester és László Piroska jegyző a bíróság határozatát tanulmányozza. Fotó: Szakony Attila

A gelsei termálfürdő épületét egyébiránt 147,6 millió forint értéken számították be, ami azt is jelenti, hogy a hitelezők közül senkit sem tudtak megfelelő mértékben kártalanítani, hiszen a Magyar Fejlesztési Bankon kívül senkinek nem jutott vagyontárgy.

– A eljárás lezárultát követően felvettük a kapcsolatot a bankkal, ám ott még azt sem tudták, hogy visszakerült a tulajdonukba az ingatlan – árulta el Szegedi Ferenc, aki jelezte: együttműködést ajánlottak a pénzintézetnek. – A fürdő a bank tulajdonát képezi, ám a termálkút és a csatornahálózat az önkormányzaté maradt. Szeretnénk, ha a fürdő újra megnyitná kapuit, legalább az úszásoktatást el lehetne indítani. Várjuk a bank válaszát.

Szegedi Ferenc polgármester azt is elmondta: a hét elején rendkívüli testületi ülést hívott össze, melynek keretében az önkormányzat legfontosabb, legsürgetőbb feladatait állították sorrendbe.

– Mielőbb szeretnénk rendezni a fürdő mögötti területet, ahol jelenleg több köbméternyi beton- és kőzúzalék található – említette a falu első embere. – Aztán az utak és járdák felújítását is szeretnénk elkezdeni, ilyen beruházásokra ugyanis nem igazán volt lehetőség az elmúlt időszakban. A testületi ülésen továbbá arról is szó esett, hogy az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten a későbbiekben megpróbálnánk valamelyest kártalanítani azokat a hitelezőket, akik itt élnek a faluban vagy a környéken.

Szóval Gelsén új időszámítás kezdődött, hiszen véget ért a pénzügyi gyámság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!