Gombosszeg

2015.06.22. 15:00

Gombosszeg változó arcai

Gombosszeg - Az idei gombosszegi falunapon kiállítás nyílt Salamon Pál fotóiból a helyi faluházban. A tárlat 29 év családi portréival mutatja be a település lakóit.

Civil Tudósítónktól

A fordítóként dolgozó, de egyetemista kora óta a fotózás szenvedélyének is hódoló Salamon Pál akkor ismerkedett meg a faluval, amikor szülei Gombosszegre költöztek. Már az első évben lefotózta a helyieket. Arra gondolt, meséli, hogy a 35-40 fős lélekszámú település annyira kicsi, hogy könnyen portrét lehet készíteni az egész faluról... Később ugyanazokat az embereket bizonyos időközönként újra megörökítette.

S ahogy elkészültek a különleges képek, amelyeken senki nincs beállítva, senki nem kap instrukciót, hová álljon, üljön, mit csináljon; kiderült: a sorozat érdekes időjáték. Elgondolkodtató felvételek mutatják az emberi változásokon túl a környezet alakulását, a viszonyok, a kultúra változását, s amellett látható, hogy a falu hogyan tűnik el, majd éled újjá.

Özvegy Horváth Jánosné, Sári néni. Öt portréja látható a fotókiállításon. Fotó: Haász Kati

Salamon Pál 1986-ban, majd 1996-ban, 2005-ben, 2010-ben és idén örökítette meg az itt élőket. Bár minden évben akad egy-két ember, aki nem akar részt venni a fotózáson, a többség készségesen néz az objektívbe.

A speciális falutörténetté vált tárlat ez év végéig tekinthető meg a faluházban, s tervben van a folytatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!