Gyenesdiás

2016.02.13. 17:45

Több mint száz katonadal: széles összefogással készült el a cd, tematikus dalcsokrokkal

"Katonaság, nagy uraság" címmel jelent meg a Gyenesdiási Dalárda és több énekes csoport cd-gyűjteménye. A 102 katonadal több hanghordozón hallható: az első a sorozás és bevonulás, második a katonaélet és a harc a fronton, a harmadik pedig háborúk vége, leszerelés címet viseli.

Keszey Ágnes

"Nem őrizni, ápolni kell e dalokat, nem szorulnak rá, mert egészséges lelkületből születtek, az élniakarás sugárzik, árad belőlük. Meg kell őket tanulni, és minden alkalmas helyen énekelni, hogy mint az imádságok, beépüljenek a köztudatba"- írja a dalárda egyik tagja, Bognár Ystván ajánlójában – akinek édesapja, vitéz Bognár István által énekelt archív felvételek is hallhatóak a cd-n. Sorai mellett még olvashatóak Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, dr. Lugosi József, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum egykori igazgatója, Pék András, a Gyenesi Négyes tagja gondolatai és Pékné Orbán Julianna, a Gyenesdiási Dalárda vezetőjének szakmai ajánlója.

Eredetileg egy katonadalok összegyűjtéséről szóló pályázati kiírásra jelentkezett a Gyenesdiási Dalárda harminc dallal, ekkor gondolták, hogy örökítsék meg az utókornak a katonadalokat, majd a velük kapcsolatban álló együttesek is sorra csatlakoztak. Így több mint száz, első és második világháborús katonadalt énekeltek fel – már a pályázattól függetlenül.

– Ez egy olyan komplex válogatás, amely tükrözi a katonaélet sokszínűségét. Székely fiúkat vittek haditengerésznek, innen meg Zalából mentek Székelyföldre harcolni. A dalaikat vitték magukkal – idézte fel Pék András.

"Kanizsai laktanya", "Románia felé nem tudjuk mi az utat" – a katonadalok között találhatóak Gyenesdiáson gyűjtött énekek is, csakúgy, mint a közreműködő zenei csoportok saját gyűjtései is.

A dalok mellett korabeli képek is szerepelnek a kiadványban - mutata Pékné Orbán Julianna és Pék András
Fotó: Keszey Ágnes

 

– Az alap rendezési elv az volt, hogy sorozástól a leszerelésig téma, hangulat szerint követik egymást a dalok. A szakmai ajánlómból – például fellépésekre – dalcsokrokat is össze tudnak állítani csoportvezetők – mondta el Pékné Orbán Julianna, a Gyenesdiási Dalárda vezetője.

Ezek közé tartozik például a "hőseinkre emlékezve szoktuk énekelni", vagy a "Székely, az őrségi és zalai testvéreinknek, mely dallamok összetartozásunkat és rokonságunkat bizonyítják. "dalcsokrok is. Mivel a lemezeken a közreműködőktől felváltva hallhatóak a dalok, énekeseknek, csoportoknak, kutatóknak érdekes lehet a tájegységenként, előadók szerint csoportosítás is – mely szintén a szakmai ajánló része. Mindezt a CD borítója tartalmazza, mely tulajdonképpen egy kis könyv- ebben mindegyik dal szövege olvasható, ezek mellett korabeli képek, tábori levelőzőlapok is láthatóak.

A Gyenesdiási Dalárda, a Gyenesdiás Négyes, Kovács Péter és Kovács Ágnes, a Harangláb Zenekar, Ványolós András, a határon túli Csíkszenttamási Csonkatorony Dalárda és a Madéfalvai Dalkör adja elő a katonadalokat, Bognár Ystván és Pék András előadásában pedig prózai részletek hallhatók. A 250 példányban megjelent CD mindegyik darabja elfogyott, így most a tavaszi másodkiadást tervezik.

Címkék#katonadalok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!