Gyenesdiás

2016.12.02. 12:32

Döntöttek: Gyenesdiás város akar lenni

Gyenesdiás –A csütörtök esti lakossági fórum tapasztalatai alapján a nagyközség képviselő-testülete meghozta a döntést: pályáznak a városi címre.

Keszey Ágnes

A városi cím elérése a több évet átölelő Gazdasági program része is – mondta Gál Lajos polgármester a csütörtök esti lakossági fórumon, melynek célja az volt, hogy a helyiek megismerjék a továbblépés kritériumait, a terv okait – majd a lakók véleménye alapján határozzon a képviselő-testület, hogy benyújtja-e a várossá nyilvánítás kezdeményezéséről szóló pályázatot.

A fórumon a polgármester úgy fogalmazott: nem a cím miatt fontos a kezdeményezés: ha nagyközség marad Gyenesdiás, akkor elveszít lehetőségeket és pozíciókat. Részletesen szólt a várossá válás feltételeiről és a település számára lehetőséget rejlő előnyökről, megemlítve például igénybe vehető pályázatokat, fejlesztési lehetőségeket, az intézmények létszámbővítését és a normatív támogatások növekedését. A részletes tájékoztató után a helyiek kaptak szót. A felszólalók mindegyike egyetértett a kezdeményezéssel, de voltak kérdéseik is.

A kötelező kritériumnak megfelel Gyenesdiás -mondta dr. Trócsányi András  Fotó: Keszey Ágnes

A várossá nyilvánítás feltételei között szerepel, hogy a csatornázottsági arány minimum 60, a belterületi szilárd burkolatú utak aránya legalább 90 százalék legyen, az önkormányzat bevételeinek legalább 20 százaléka helyi iparűzési adóból folyjon be, legyen egészségügyi alapellátás. Ezeknek megfelel a község, de – mint egy, az ötletet támogató, de kérdéseket megfogalmazó hozzászólásban is elhangzott, vannak más elvárások is. Az értékelési szempontok szerint  „átlagos városi fejlettségi szintet elérőnek kell tekinteni különösen azt a községet”, mely több mint 10 ezer fős, rendelkezik középfokú nevelési-oktatási intézménnyel, rendőrkapitánysággal vagy rendőrőrssel, hivatásos tűzoltósággal, katasztrófavédelmi őrssel vagy önkormányzati tűzoltósággal, tanuszodával vagy többcélú sportcsarnokkal.

A település korábbi polgármestere, Szalóky Jenő is támogatta a kezdeményezést Fotó: Keszey Ágnes

 

– Fejlett, kistérségi szereppel bíró község pályázhat városi címre. A mi és a minisztérium jogszabály-értelmezésében is vannak kötelező kritériumok. Ez a térségi szerep, ami azt mondja, hogy a helyben foglalkoztatottak legalább 20 százaléka bejáró egyen – ez Gyenesdiás esetében 37 százalék. Az ajánlások közül, melyek a fejlettségre vonatkoznak több mint a felét teljesíti, számszerűsítve a potenciális városjelöltek közül az élmezőnyben van Gyenesdiás- mondta dr. Trócsányi András szakértő.

A fórum után megszavazta a képviselő-testület: az önkormányzat januárra elkészíti a pályázatot, melyről majd nyáron születik döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!