Gyenesdiás

2015.05.17. 17:17

Ételforradalom Gyenesdiáson - Egy nap az egészséges táplálkozás jegyében

Gyenesdiás - Zöldborsófasírtot, helyi zöldségeket, gyümölcsöket és azokból készült finomságot kóstolhattak a piac vendégei: az árusítóhely egy - helybeli gasztronómiai szakembere kezdeményezésére - egy nemzetközi mozgalomhoz csatlakozott.

Keszey Ágnes

A híres angol szakács, Jamie Olivér indította el a nemzetközi mozgalmat, a Food Revolution Day-t, az „ételforradalom napját". Már az első évben, 2012-ben Magyarország is csatlakozott a résztvevők közé.

- Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nagyon pompás helyi alapanyagaink vannak, próbáljuk meg ezeket felfedezni. Ezzel a helyi mezőgazdaságot is erősítjük. Másrészt szeretnénk az emberek figyelmét felhívni arra, hogy hogy lehetőség szerint kevesebb kész-, vagy félkész ételt fogyasszanak, inkább a rövid távolságról érkező tartósítószermentes zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat válasszunk - mondta el Somogyi Zoltán Max.

Helyi termékekkel, egészséges ételekkel ismerkedhettek az érdeklődők. Képünkön Orbán Éva és Orbán Ferenc. Fotó: Keszey Ágnes

A piac látogatói a gasztronómiai tanácsadó receptje alapján készült zöldborsófasírtot, helyi termékeket és egy gyógygombából, a ganodermából készült kávét is kóstolhattak.

- Itt nyomon követhető, hogy honnan származik az étel, amelyet a vendégek elfogyasztanak, olyannyira, hogy legtöbbször az az illető áll mögötte, aki megtermelte: a magtól a gyümölcsig vagy a lekvárig nyomon követte, előállította. Azt hiszem, ez a legnagyobb értékünk, hogy egészséges termékeket kínálnak az árusok, akik a helyi élelmiszerpiacot szeretnék erősíteni. Egyre több vásárló van, aki tudni szeretné, hogy honnan jött és miből készült az, ami az asztalára kerül. Az aromáktól, műanyagtól egyre többen szeretnének elfordulni - osztotta meg tapasztalatait László Bea piacfelügyelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!