Gyenesdiás

2016.12.27. 13:14

Gyenesdiáson óvják a környezetet, az értékeket

Gyenesdiás – A hagyományos programok folytatása, megújítása mellett új kezdeményezéseket is megvalósítana az önkormányzat környezetvédelmi és településfejlesztési bizottsága. Ezek is szerepelnek a környezetvédelmi program végrehajtásáról szóló beszámolóban, melyet az idei utolsó ülésén tekintett át a képviselő-testület.

Keszey Ágnes

Átfogóan összegezte a bizottsága település környezeti állapotát és  védelmével kapcsolatos  idei intézkedéseket. A jó levegőminőség érdekében  például a községben egész évben tilos a belterületi égetés. A beszámolóból az is kiderül: idén 96 elhanyagolt, gazos terület tulajdonosát szólították fel rendbetételre. A közlekedési ártalmak csökkentésére több-és járdafelújítás történt, a közvilágítás felújításával pedig nem csak a fényszennyezés, hanem a költségek mértéke is kevesebb lett: a lámpák cseréje 35-40 %-os megtakarítást jelent az energiafogyasztásban. Az esőzések több helyen nagy problémákat okoztak, ezért több utcában szükség volt a csapadékvíz-elvezető rendszer, árkok és csatornák tisztítására,  szikkasztóárkok kiépítésére.

A település környezeti állapotáról szóló beszámoló taglalja a hulladékszállítást is. A zöld hulladék elszállítása tavasszal és ősszel történik. A szelektív hulladékgyűjtés rendszerében pedig a gyűjtőszigetek mellett működik a házhoz menő gyűjtőjárat: nyáron heti rendszerességgel. szeptembertől- májusig havonta kétszer. Egy másik napirendi pont tárgyalásakor szóba került a hulladékszállítást végző cég igénye: csökkentenék ezt a szállítási gyakoriságot, de a község képviselő-testülete e kezdeményezést nem támogatta, a jelenlegi rendszer fenntartását kérik. Mindezek mellett az idei évben megvalósult és a jövőre tervezett programok is szóba kerültek. A Gyutai Barnabás által vezetett környezetvédelmi-és településfejlesztési bizottság óvodai, iskolai szemléletformáló, környezetvédelmi programokat is támogat, s évről-évre megszervezi a Madárkarácsony és az Egy ház-egy szőlő akciót, biztosítva ezek anyagi hátterét a rendelkezésre álló forrásból.

A népi építészeti értékek felújítására kiírt pályázaton, a bizottság támogatásával újult meg idén három épület - köztük ez a nádfedeles ház is
Fotó: Keszey Ágnes

A bizottság által megfogalmazott tervek között szerepel, hogy az idén elmaradt Legvirágosabb Kert programot megújítják, a Virágos udvar versenyt civil szervezetek bevonásával bővítik. Jövő évben szeretnék elindítani az „Egy ház – palántázz" akciót: kiskerti haszon-és gyógynövények palántáit osztanák ki a Kertbarát kör és a Csili Klub közreműködésével.

A településen 2017-ben is folytatják az épített környezet megóvására indított programot.

– A népi építészeti értékek megőrzésének támogatására közel 500 ezer forint értékben írunk ki pályázatot minden esztendőben. Idén is három nádfedeles, régi, tájba illő épület   kultúrtörténeti értékvédelme valósult meg: a nádazás és a homlokzat felújítása. Ezekkel próbáljuk megőrizni, amik  voltunk egykor: hegyközségi múltunkat – mondta el lapunknak Gál Lajos polgármester.

A környezetvédelmi bizottság javasolta a képviselő-testületnek, hogy jövő évben 800 ezer forinttal töltsék fel a környezetvédelmi alapot, valamint, hogy a bírságokból és lim-lom akciókból befolyt összegek is ebbe az alapba kerüljenek, a programok anyagi hátterének biztosítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!