Gyenesdiás

2017.03.18. 13:39

Gyenesdiásról három csapat is a Bolyai országos döntőjébe jutott

Gyenesdiás - Március közepén 25. alkalommal került megrendezésre a budai Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium szervezésében a Bolyai Természettudományi Csapatverseny. Megyénket három korosztályban is képviselte a gyenesdiási Kárpáti János Általános Iskola.

Góth Imre

A 15000 diákot megmozgató verseny országos döntőjébe tíz régió első helyezettjeit és a két legjobb másodikat hívták meg. Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyéből a harmadik osztályosok között a 7. helyen végző Nagy Panna, Tóth Janka, Vajda Hanga és Bagoly Marcell, felkészítő tanítója, Nagy Antal Róbert mesélte:

- A körzeti fordulóban 26 csapat indult kaposvári, pécsi, siófoki iskolák között kellett bizonyítanunk. Az idei versenyfeladatok az idő, naptár, évszakok, emberi élet szakaszai a tágabb térben való tájékozódás és az ünnepek, hagyományok körét érintették.

A negyedik osztályosoknál Soós Barnabás, Soós Benedek, Mácsai Rebeka és Czirok Balázs a 9. helyen végeztek. Ambrus Zita tanitónő a termesztett növények, háziállatok, egészség, betegség, testbeszéd, kommunikáció és a környezettudatos életmód témakörében készítette fel diákjait.

Nagy Antal Róbert, Bagoly Marcell, Nagy Panna, Tóth Janka, Vajda Hanga, Soós Benedek, Soós Barnabás, Fazekas Dániel, Buzás Márton, Krasznai Veronika, Szentandrássy Zsuzsanna, háttérben Kadlicskó Krisztián. A képről hiányzik: Mácsai Rebeka, Czirok Balázs és Ambrus Zita tanitónő

A hatodik évfolyamon indulók nagy visszatérőnek számítottak. Negyedikesként megnyerték a versenyt, tavaly másodikak lettek. Először sikerült ezt elérniük az országban, így nagy várakozással indultak az idei országos döntőn.

- Az írásbeli feladatok után a legjobb hat csapat vehetett részt a szóbeli fordulón, így mi is. Krasznai Veronika, Szentandrássy Zsuzsanna, Buzás Márton, Fazekas Dánielnek az erdő életközösségéből, energia, energiatakarékosságból a Naprendszer és a Föld, valamint a természet erőiből kellett számot adni tudásukból. – Erről már Kadlicskó Krisztián tanár tájékoztatott minket.

– Szeptemberben kezdtük a felkészülést, én akkor érkeztem az iskolába és a gyerekek szóltak szeretnének indulni a versenyen. Elégedett voltam velük az írásbeli feladatokat a második legjobb eredménnyel készítették el a szóbelinél kicsit izgultak. A négy különböző érdeklődésű gyerek összedolgozása példaértékűre sikerült.

- Nagyon jó volt harmadszor is indulni a versenyen, minden évben sok izgalmat tartogatott. Félelmeinket le tudtuk győzni, magunkkal szembeni elvárásainkat mindig sikerült teljesítenünk. Jól kiegészítettük egymást, mindenki különleges valamiben. Mindenki hozzá tudott tenni valamit a sikerhez. A szóbeli résznél is figyeltünk arra, hogy mindenki kapjon lehetőséget. – Zárta beszélgetésünket Krasznai Veronika tanuló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!