Gyenesdiás

2016.09.18. 14:29

Hazai burgonya - A keszthelyi fajtákról szólt a nap

A Pannon Egyetem Agrártudományi Kutatóközpont Burgonyakutatási Központja és a gyenesdiási önkormányzat közös szervezésében zajlott a hétvégén a hazai terméket népszerűsítő XV. Gyenesdiási Burgonyanap.

Góth Imre

A színes programok, a vásárlási lehetőség és a főzőcsapatok által készített ízletes burgonyás ételek a Balaton-parti településre csábították az embereket.

- Alapvető célunk a keszthelyi nemesítésű burgonyafajtákban rejlő lehetőségek megismertetése a nagyközönséggel a fajták neve és a felhasználás módja szerint - mondta dr. Polgár Zsolt, az intézet igazgatója. - Szeretnénk, ha a burgonyákat jobban ismernék, és tudatosabban választanák ki a vevők, hogy olyat használjanak alapanyagként, amiből jó ételeket lehet készíteni. Főznivaló ételhez főznivaló burgonyát vegyenek, s a megfelelő fajtát válasszák a salátához, a hidegkonyhai ételekhez, a sütéshez vagy éppen a tésztába.

A piacon bevezetett három gyűjtőkategóriában („A” - saláta, „B” - főznivaló, „C” - sütnivaló) hatvan-hetven fajta van forgalomban. Lényeges különbségek vannak köztük. Az igazán igényes vásárló tudja a fajta nevét és a jó minőségűt keresi, ami mindig ugyanolyan.A burgonyanapon idén is rendeztek főzőversenyt.

Ezúttal tizennégyen indultak, értékelésük nehéz feladatot jelentett a zsűrinek. A baráti társaságok mellett megjelentek önkormányzati csapatok, amelyekkel hagyományőrző csoportok is érkeztek és színes műsorukkal népszerűsítették településüket. Nagy figyelem kísérte Berzencét mint azon térségek egyikét, ahol a keszthelyi fajtákat termelik.

- Közösségteremtő lehetőségek a fesztiválok, alkalmasak a találkozásra és az ünneplésre - mondta a burgonyanapon Sáringer-Kenyeres Tamás, a rendezvény fővédnöke, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke.

- A burgonya magyar termék, népszerűsíteni kell! Nemcsak azért, mert az étkezésünk egyik alapját jelenti, hanem a termesztésében rejlő lehetőségekért is. A vidéki településeken a régebben kertészeti kultúrákkal beültetett konyhakerteket általában gaz veri fel manapság, vagy füvet nyírnak rajta az emberek.

Fotó: Góth Imre

Érdemes lenne elérni, hogy ezeket a kerteket újra burgonyával vessék be, és paradicsomot, paprikát és más zöldségeket ültessenek. Ezek a kertek másodlagos jövedelemszerző helyként is működhetnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!