Gyenesdiás

2016.08.30. 12:50

Immunerősítés növényekkel

Gyenesdiás - Az iskolakezdésre készülődve, immunerősítő hatású gyógynövényeket gyűjtöttek a piacról induló túra résztvevői.

Keszey Ágnes

A gyenesdiási termelői piacról rendszeresen indulnak a környező erdőkbe gombatúrák, a múlt hétvégén pedig első alkalommal szerveztek gyógynövénygyűjtő kirándulást. A résztvevőknek nem is kellett sokat sétálni, hiszen a piac közelében is számos olyan növény terem, amely segítheti az egészség megőrzését, javíthat bizonyos problémákon, vagy enyhít, gyógyít bizonyos betegségeket.

– Ebben az időszakban az immunerősítés az elsődleges cél: kezdődik az iskola, érdemes ilyenkor erre felkészülni. Ez teljesen egyszerűen és természetesen, gyógynövényekkel megoldható. Van egy mondás, hogy minden növény gyógynövény, csak tudni kell, melyiket mire lehet használni, mikor lehet szedni és melyik részét lehet fogyasztani - emelte ki a túrát vezető Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyász - fitoterapeuta.

Több féle gyógynövényt találtak a túrázók: (hátsó sorban) Pohl József, Rieger Antal, Pánger Imre, (elöl)  Wágenhoferné Ádám, Wágenhoferné Pohl Magdolna és Ujvári Lászlóné

Bár a környéken rengeteg másfajta jótékony hatással bíró növény is terem, most az immunrendszer erősítésére koncentráltak.

- Szedtünk szolidágót - ennek aranyvessző a magyar neve, cickafarkat és többfajta útifüvet, valamint bodzabogyót - mutatta be a gyűjtött növényeket a szakértő. A növényeket többfajta módon lehet feldolgozni: a virágos növényeket meg lehet szárítani, majd teaként lehet meginni.

- Forrázatot lehet készíteni, melyet esetleg egy kis mézzel is lehet ízesíteni, de anélkül a legjobb a gyógytea fogyasztása, melyet kúraszerűen javasolt alkalmazni. A bodzabogyót pedig meg kell főzni, mert nyersen mérgező lenne Szörp és lekvár készíthető belőle - javasolta Wágenhoferné Pohl Magdolna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!