Gyenesdiás

2016.12.20. 14:57

Szállást keres a szent család - Lelkigyakorlat Gyenesdiáson

Régi népi adventi hagyományt követve él a "Szállást keres a szent család” lelkigyakorlat szokása Gyenesdiáson. Szombat este az ebben részt vevő családok gyűltek össze a községházán.

Keszey Ágnes

A hagyomány szerint a karácsonyt megelőző kilenc napon át kilenc család minden este másikuknál gyűlik össze közös imára, s közben  köztük vándorol a szent családot ábrázoló kép.   Hársfalvi Györgyné, a klubkönytár munkatársa érdeklődésünkre felidézte: a településen már másfél évtizede él e régi szokás, s néhány éve hagyomány, hogy a résztvevők a Községházán közösen  imádkoznak. Mint elmondta: Gyenesdiáson két, „bokornak" nevezett kilenc-kilenc családot tömörítő csoport jár egymáshoz, s rajtuk kívül két keszthelyi bokor is részt vett a gyenesdiási közös lelkigyakorlaton, melynek ezúttal a polgármester és családja volt a házigazdája.

- Fontos, hogy a hagyományokat őrizzük és ápoljuk. Van még egy nagyon fontos dolog is: több mint tíz éve körbejár egy vándor Biblia is családoknál. Ez is erősíti a keresztény kapcsolatokat, a közösséget. De a Községháza a református és más felekezetek Istentiszteleteinek is helyszíne szokott lenni, mindenki házaként. A Szállást keres a szent család mindannyiunk szívét megörvendeztetni, békességes egy óra – mondta   lapunknak Gál Lajos.

Gál Lajos és családja a lelkigyakorlaton
Fotó: Keszey Ágnes

A „Szállást keres a szent család" program előtt gyújtották meg a negyedik gyertyát a község betleheménél az adventi koszorún, az  ájtatosság után pedig a Re-Folk zenekar lépett fel ünnepváró koncertjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!