Gyenesdiás

2016.11.18. 10:27

Mézes kenyeret kaptak a diákok reggelire

Nagykanizsa, Gyenesdiás – Több zalai település is csatlakozott az európai mézes reggeli akcióhoz, melynek célja, hogy minél többen ismerkedjenek meg a mézzel és annak egészségre kedvező hatásaival.

Benedek Bálint

Nagykanizsán a Péterfy általános iskola alsósai számára tartott tegnap interaktív előadást Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és környéke Méhész Egyesülete elnöke. A szakember vetített képes bemutatója során beszélt a méz történetéről, előállításáról, valamint kedvező élettani hatásairól is. A fiatalok figyelemmel hallgatták - és közben izgatottan várták, hogy megkóstolhassák a repce virágából készült édességet.- A gyerekek leginkább az akácból készült mézet ismerik, és jó lenne, ha ez végre a háztartásokban átvenné a kristálycukor helyét - fogalmazott Somogyi Gyula.Mézes kenyérrel várták pénteken a diákokat a gyenesdiási általános iskolában is, hiszen a település ugyancsak csatlakozott az itthon Országos Magyar Méhészeti Egyesület által felkarolt „Mézes Reggeli” kampányhoz.

A program azonban távolabbról indult, hiszen hazánk az európai mézes reggeli kezdeményezéshez társult, melynek célja, hogy minél többen ismerkedjenek az egészséges életmóddal, s információkat kapjanak, hogy ebbe hogyan illeszthető be a méz.

- A hetven  regisztrált gyenesdiási őstermelő több mint fele méhész, ezért is gondoltuk úgy, hogy őket megszólítva és velük együttműködve csatlakozunk a kezdeményezéshez. Én úgy érzem, a gyenesdiási méhészek mindent megtesznek mind vándor-, mind állandó méhészetükben , hogy egészséges mézet produkáljanak. Most 430 gyermek kap reggelire mézes kenyeret – mondta el lapunknak Gál Lajos polgármester.

A gyenesdiási iskola 4.b osztályának ízlett a mézes reggeli (Fotó: Keszey Ágnes)

A méhész lánya, Kovács Kriszta is segített  a kínálásban

Beszélgetésünk közben kicsengettek a tanóráról, s gyerekzsivaj töltötte be az aulát, s a gyerekek megízlelték a mézes reggelit. Közben Kovács András méhész és segítő  kenték a vajas- mézes kenyereket. A helyi termelő akácmézet tett a szeletekre, de az iskolába vitt hárs-és vegyes mézet is.

-Az unióban a magyar gyerekek szülei megtermelik a legjobb minőségű mézet, de majdnem a legkevesebbet fogyasztjuk. Muszáj valamit tenni azért, hogy ez változzon  - emelte ki a méhész, aki érdekességképpen azt is elmondta: egy kiló hársmézhez ötven fára van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!