Gyenesdiás

2015.03.02. 19:00

Nyártól a Balaton egészén lesz vízi polgárőrség

Gyenesdiás - Mindhárom tóparti megyére szeretné kiterjeszteni tevékenységét a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület, hogy a Balaton és térsége biztonságos legyen a régióban élők és a térségbe érkező vendégek számára.

Keszey Ágnes

Vettünk már ki ötszáz méteres hálót a vízből, harminc mázsa döglött hallal idézi fel az egyik legemlékezetesebb esetet a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke, Bozsóky Ferenc. A szervezet tagjai három hajóval járják a vizet tavasztól őszig: figyelnek a hajózókra, fürdőzőkre és a tó partját is szemmel tartják.

Már nemcsak Gyenesdiáson tevékenykednek a civil szervezet tagjai ezen az üdülőhelyen kezdték el a munkát hanem több tóparti településen ügyelnek a vízi biztonságra, most pedig az egész tavat körülölelő hálózat kialakítását szervezik.

- Sokrétű a feladatunk: illegális feltöltéseket, stégeket derítünk fel, több orvhorgászt lefüleltünk, ellenőrizzük a kikötői berendezéseket, a jelzőberendezéseket, a hajózási utak biztonságát, továbbá vízi rendezvények biztonságos megrendezésében működünk közre. Fő feladatunk a vízi és tóparti közbiztonság megteremtése, felügyelet, vagyonvédelem, de természetesen ha kell, a bajba jutott embereken is segítünk - mutatta be a szervezetet Bozsóky Ferenc.

A két gyenesdiási polgárőr szervezet vezetője, Bozsóky Ferenc és Szabó Sándor az egyik új motorral Fotó: KESZEY ÁGNES

Az egyesület 45 taggal működik, ám most növelik a tagszervezetek számát.

- Jelenleg Zalában és Somogyban tevékenykedünk, de a munkát Veszprém megyére is ki szeretnénk terjeszteni. A szervezés már megkezdődött, sorra alakulnak a településeken a vízi polgárőrségek. A szezon kezdetére mindhárom megyében működni fog a vízi polgárőrség - szólt a tervekről az elnök.

A Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület a Gyenesdiási Polgárőr és Vízi Egyesületből nőtte ki magát, mely szintén aktívan tevékenykedik. A szervezet pénteken kettő kismotort vehetett át a rendőrségtől a fővárosban. Országosan egyébként 15 polgárőr szervezet kapott összesen harminc segédmotor-kerékpárt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!