Gyenesdiás

2016.09.11. 09:55

Vidám dalok, must és bor a gyenesi Szüreti Vigasságokon

Gyenesdiás - A település határában álló, a hajdan jelentős szőlészeti múltra emlékeztető több mint száz éves présnél gyűlt össze a község apraja-nagyja szombaton a Szüreti Vigasságokra.

Keszey Ágnes

Itt a Gyenesi Dalárda alapozta meg vidám boros dalokkal a jó hangulatot, majd a kisbíró szólt a közönséghez,  melynek tagjai szőlőt, mustot és bort kóstolhattak.

Mint Hársfalvi György, a szervező klubkönyvtár vezetője felidézte: Gyenesdiáson már az 1900-as évek elején rendeztek szüreti felvonulásokat, melyek az 1950-es években megszűntek, s aztán közel két és fél évtizede vált ismét szokássá. Azt is elmesélte, hogy a község egyik büszkesége - az erre az alkalomra feldíszített - bálványos regös prés e vidékre igen jellemző présfajta  volt: egy tuskó nyomta le a szőlőt, a regös név pedig a rajta  lévő faragásokra utal.

Mint megtudtuk: hajdan jelentős volt a szőlőtermelés a településen, ám ma már kevesen szőlészkednek-borászkodnak, de a szüreti vigadalom kedvelt  ősz eleji program.

Idén először a helyi óvodások és hagyomány szerint néptáncosok,  jelmezesek, énekesek, biciklisek, lovaskocsin utazók vonultak le a piac mellett lévő Kárpáti- korzóig, ahol helyi és környékbeli együttesek táncos és zenés folklórműsorai szórakoztatták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!