Utazás

2017.12.20. 09:30

Utaznak és művelődnek a zalaháshágyi nyugdíjasok

A tavaly februárban alakult zalaháshágyi Nyugdíjas Baráti Kör ez évben is hasznos tevékenységet folytatott.

Civil tudósító

Kismarton

Az idei programokat a tagdíjbevételen kívül önkormányzati támogatásból finanszíroztuk.

Bár az évzáró találkozóra 2018 januárjában kerül sor, de már most érdemes újra emlékezni a 2017-es eseményekre.

Januárban Imre László kertészmérnök tartott előadást „Gyümölcsfák és szőlők ültetése, metszése, ápolása és növényvédelme” címmel. Februárban Körmenden jártunk a Batthyány Örökségközpont Színháztermében. Neil Simon kétrészes vígjátékát, melynek címe Női furcsa pár, Janik László rendezésében láttuk. Szereplők voltak Xantus Barbara, Zorgel Enikő, Borbás Erika, Mészáros Árpád Zsolt és Janik László.

Márciusban ismét színház, ugyanott. Az előadás Pozsgai Zsolt rendezésében Georges Feydeau két részes bohózata, A balek (A hülyéje) volt. Káprázatos a szereposztás: Beleznay Endre, Fogarassy Bernadett, Csengeri Attila mellett láthattuk Cseke Katinkát, Oszter Alexandrát, Sáfár Anikót és Harsányi Gábort.

Májusban dr. Teleky Noémi sebész, orvosszakértő tartott lebilincselő előadást a helyi kultúrházban „Rendkívüli halálesetek Zala megyében” címmel. A doktornő beszélt a holttest mielőbbi felfedezésének fontosságáról, szakszerű átvizsgálásáról, a helyszín biztosításáról. A képekkel illusztrált előadásában hangsúlyozta, fontos, hogy a szomszédok figyeljenek egymásra, főleg az idősebbekre.

Júliusban kiránduláson vettünk részt Kaposvár-Fonyód útvonalon. Nagykanizsai kávézás után gyönyörködtünk Kaposvár belvárosában, az Ady Endre utca, a Kossuth tér házaiban. Idegenvezetőnk jóvoltából megnézhettük a Városháza Dísztermét is. Fonyódon a hajóállomás környékén sétáltunk, megcsodáltuk a hullámzó Balatont. Éhségünket a balatonszentgyörgyi Csillagvár étteremben csillapítottuk.

Kismarton

A nyári szünet után szeptember 26-án ismét útra keltünk: Eisenstadt (Kismarton), Rust (Ruszt) és Fertőrákos volt az úti cél. Burgenland fővárosában az Esterházy-kastélyt kerestük fel. A magyar nyelvű idegenvetés során sok információt kaptunk a kastély, a kastélypark történetéről, tulajdonosaikról.

Megnéztük a Haydn termet, a nagy étkezőt, az Empire termet. Láttuk a hercegnői lakosztályt és a kastélykápolnát. Kismarton után Ruszt városába, a gólyák és borok városába utaztunk. A gólyafészkek már üresek voltak, de bor azért akadt. Fertőrákos következett, ahol sétahajózásra vártak bennünket. Ezután a Páneurópai Piknik Parkban történt eseményekre emlékeztünk.

December 2-án Győrött jártunk, az adventi vásárt kerestük fel városnézéssel egybekötve. Sétáltunk a Baross utcán, melegedtünk a Látogató Központban. Jártunk a Kisfaludy téren, megnéztük Szent László hermáját, a Dunakapu téren lévő Vaskakast, a Széchenyi teret, s a Szent Ignác (Bencés ) templomot.

A Nyugdíjas Baráti Kör tagjai más területen is tevékenykedtek, szerepeltek különböző rendezvényeken, társadalmi munkákon.

 Horváth Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!