100 esztendő

2018.01.16. 09:30

A hosszú élet titka a hit és mások segítése

„A száz esztendőbe sok minden belefért: isteni szeretet, Istenben való megbízás, de Istenverése és segítsége is. A Szűzanyával mindent legyűrtem, nekem mindig segített” – tekintett vissza életére a zalaapáti Márkus Györgyné, amikor a falu polgármestere köszöntötte őt száz éves születésnapján.

Keszey Ágnes

A száz éves Márkus Györgyné Mariska néni, fia Tamás István és Vincze Tibor polgármester

Mariska néni mindenre emlékszik életéből. Apró részletekre kiterjedően idézi fel az eseményeket, körülményeket, olyan képszerűen beszél, hogy aki hallgatja, szinte látja, miről mesél. Szívesen beszélget a falu múltjáról és saját életéről. Így tett hétfőn is, amikor Vincze Tibor polgármester köszöntötte őt századik születésnapján: virágot, ajándékcsomagot és a miniszterelnök által aláírt emléklapot nyújtott át neki. Mariska néni felidézte, hogy hajdan egy áramfejlesztő gép kezeléséből vizsgára készülő édesapjával együtt megtanulta a berendezés működését: ma is sorolja az alkatrészeket, elmondta saját versét, melyet háborúban elhunyt férjéről írt, idézett iskolai földrajz-leckét, s Jákob 12 fiát is elsorolta. Mariska néni – egy-két egészségügyi problémát leszámítva – nagyon jól érzi magát. Azt kívánja: adja a Jóisten sok öregnek, hogy olyan jó állapotban legyen, mint ő.

A száz éves Márkus Györgyné Mariska néni, fia Tamás István és Vincze Tibor polgármester

- Szeresd Uradat, Istenedet és csak neki szolgálj. Én nagyon szerettem az Úr Jézust, a Fájdalmas Szűzanyát, minden szentet. Szerettem templomba járónak lenni. Szerettem a szegényeket, énnekem megnyugvás volt, hogy nálamnál szegényebbek is tudok segíteni. Szeresd a szüleidet – így vall arról, hogy szerinte mi a hosszú élet titka. Az 1930-as évek elején, az iskola elvégzése után rögtön munkába állt, hogy segíthesse családját. Évtizedeken át a helyi apátságban dolgozott: minden feladatot ellátott a kertészetben, szőlészetben és konyhán. A nénit fia, Tamás István segíti mindenben.

Mariska néni rendkívüli memóriával idézi fel életét

- Mellettem van a Pityu. A földön még egy ilyen ember nincsen, mint ő. Lesi, amit gondolok- mondja. Ha kimegy fát vágni, Mariska néni már tíz perc múlva utánamegy, mert hiányzik neki. Születésnapi köszöntőjéről elbúcsúzva azt is elárulta: nagyon szereti a krumplis pogácsát, legkedvesebb étele pedig a dödölle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!