Küldjön képet!

2018.01.31. 16:46

Kivételes égi jelenségnek lehetünk szemtanúi, ha ma éjjel az égre nézünk

Közel 150 éve nem volt rá példa, hogy egyszerre legyen szuperhold, kék hold és vérhold, azaz teljes holdfogyatkozás. Szerencsére Zala megye sem marad ki a látványból!

zaol.hu

Ez mind jól hangzik, de mégis mit jelent ez?

A szuperhold az a jelenség, amikor a Hold közelebb kerül a Földhöz, így 14 százalékkal világosabbnak és nagyobbnak tűnik,  kék holdról pedig akkor beszélünk, ha egy hónapban kétszer van telihold. Ez viszonylag ritka, nagyjából kétévente fordul elő, idén január 1-én láthattunk először a jelenséget.

Holdfogyatkozáskor égi kísérőnk bekerül a Föld árnyékába, így a légkörében található por miatt narancsosvörös árnyalatot kap – ezt hívjuk vérholdnak. Sajnos erről a jelenségről lemaradunk, csak Kínában, Kanadában, az észak-amerikai kontinens nyugati részén és a csendes-óceáni szigetekről lesz látható. A Hold Magyarországon 16:46-perckor kelt fel a holdnaptár szerint.

Zala megyében még viszonylag felhős az ég, ám ha hihetünk az előrejelzéseknek, estére minden kitisztul. Sajnos a zalaegerszegi TV torony és a kanizsai kilátó is zárva tart, ám nem kell csüggedni: a Balaton partjáról, a nagykanizsai Csónakázó-tóról, de a Gébárti-tóról nézve is pazar látvány lesz!

Lefényképezte a jelenséget? Küldje el nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!