Kávémánia

2018.05.21. 08:00

Czeglédi Dóri barista: Az íze miatt kell inni a kávét, nem a koffeindózisért

A kotyogós főzőben készített kávé is lehet finom, mint az egzotikus országokból érkezett különlegességek. Megfelelő helyen, időben kell fogyasztani. A jó kávé mellé nem kell keksz. Azzal csak a silány minőségűt javítják fel. Viszont tanácsos kávézás előtt vízzel kiöblíteni a szánkat, hogy semlegesítsük a benne lévő ízeket. Ezért szolgálnak fel vizet a kávéhoz. A kávéfogyasztás titkairól Czeglédi Dóri, a világot megjárt barista és pörkölőmester mesélt.

Szabó Zsófia

Czeglédi Dóri barista különleges ízvilágú kávékat készít Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Külföldön a gasztronómiai élmény miatt isszák

A jó kávét nem főzni kell, hanem készíteni. A főzés folyamata a kávéfőző berendezés feladata, ránk a készítés hárul – ezt mondta Czeglédi Dóri, aki főiskolásként végzett el egy barista tanfolyamot a fővárosban.

- Diplomázás előtt Ausztráliába mentem nyelvet tanulni – folytatta Dóri. – Az ország központja az úgynevezett újhullámos kávézóknak, minőségi kávéknak. Trópusi területeken a térítők közt, a tengerszint feletti kellő magasságban termesztett kávék megfelelő savtartalmúak, érdekesebb ízűek, ám alacsonyabb koffeintartalmúak. Külföldön sok helyen a gasztronómiai élmény miatt fogyasztják a kávét, nem csak a koffeinért – jegyezte meg a barista hölgy, aki Párizsban is élt. Ott merítkezett meg a kávék világában.

Czeglédi Dóri barista különleges ízvilágú kávékat készít Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

- Egy filmrendező által működtetett bárban dolgoztam – folytatta Dóri. – Ennek már 8 éve, akkor kezdett betörni a franciákhoz a „specialty” kávékultúra. Párizsban akkoriban nyíltak meg az első olyan kávézók, ahol termőterületekre szelektált kávékat lehetett kapni. Ezeket filterkávékként is lehetett kóstolni, egymástól eltérő ízűek voltak. E reformidőszakban a baristák is rendszeresen összegyűltek versenyekre, eszmecserékre. Sokat tanultam. Később Skóciában is, ahová visszaköltöztem. Megismerkedtem két emberrel, akik pörkölő-kávézót nyitottak Edinburgh-ban. Náluk kezdtem dolgozni. A helyszínen pörköltük a nyers kávékat a párommal, Willel. Kísérleti folyamat volt, meg kellett tapasztalni, melyik ízprofil illik az adott kávéhoz. A hőfok, az idő számít, illetve, hogy ne lehessen érezni a pörkölt ízt. Egy jó minőségű kávét is el lehet rontani, ha nem figyelemmel készítik.

Újhullámos kávék

Dóri a társával tavaly hazaköltözött Nagykanizsára. Kávézót nyitottak, ahol az „újhullámos” kávék kaptak teret.

- Szeretnénk tudatosítani, hogy a kávé nem szimplán kávéízű, megannyi fajtája van. Egyelőre úgynevezett átnevelő kávékat kínálunk, mivel az emberek a sötétebb, nem az extrém ízűekhez vannak szokva. A brazil és a hondurasi származású kávét kedvelik nálunk. Figyelünk az őrlő megfelelő beállítására és a megfelelő paraméterek állandó betartására. Arra is, hogy a kemény vizet szűrjük speciális eszközzel. A nyitott generáció tudja: a szívvel készített, minőségi, megfelelő hangulatban fogyasztott kávénak nincs párja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!