Lóerő

2018.05.18. 17:20

Ring a Göcsejben – Tíz éves a kustánszegi roncsderbi pálya

Az autózás iránti rajongása és gyerekeire átörökített ebbéli szenvedélye indították el a sport útján a kustánszegi Lakatos Dezsőt, aki barátjával 10 évvel ezelőtt hozta létre a Göcsej Ringet.

Arany Gábor

Karosszéria karosszéria ellen küzd az 500 méteres pályán, fő a látványosság Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Három hektár pálya

– A kisfiam, Lénárd hétéves volt, amikor először vezetett roncskategóriás Trabant gépkocsit – idézte fel a kezdetet Lakatos

Dezső, és elárulta, hogy őt már gyerekkorában megfertőzte az autósport, amit aztán átörökített. – A következő esztendőben már a kislányom, Dominika is bekapcsolódott a roncsderbis versenyzésbe. Akkortájt vetette fel barátom, Pulger István, hogy csinálhatnánk saját pályát. Kustánszeg határában találtuk meg azt a 3 hektárt, ami ideálisnak látszott a versenyek helyszínéül. Osztatlan közös tulajdonban volt a terület, sok utánjárás volt vele, míg sikerült 2008-ban megszerezni, és még több munka, hogy olyan állapotba hozzuk, amin a pályát ki lehetett alakítani.

A pálya minden pontja jól látható a nézők számára Fotó: Archív

- A barátokkal közösen rengeteget dolgoztunk, mire elkészült a kezdetben 400 méteres kör, amit a következő évben, 2009-ben a majális alkalmából adtunk át – mesélte.

Látványos futamok

Az első bajnoki roncsderbifutamot a kerkabarabási sportegyesület színeiben rendezték meg júniusban, ami azért maradt emlékezetes, mert az előző napi özönvízszerű eső majdnem használhatatlanná tette a pályát, idézte fel. Bekerültek az országos versenynaptárba, kedveltek voltak a Göcsej Ring szervezte összecsapások, hiszen az 500 méteresre bővített pálya minden részére rálátnak a nézők. Ezért végig figyelemmel tudják követni a futamonkénti 10–15 autó versengését.

Látványos borulások jellemzik a derbit Fotó: Archív

Pár évvel később szünet következett, mert 2013-ban kiderült, hogy a pályává alakított terület művelésből való kivonása elmaradt, ezért a helyzet rendezéséig a következő szezont kihagyták. Futam azonban nem maradhat el, a kustánszegi sportegyesület Gyenesdiáson tartotta meg a soros versenyét, a kihelyezett futamot, amiből azóta is élő hagyomány lett a Balaton-parti településen. Ez azt eredményezte, hogy 2017-ben a Göcsej Ringen csak egy futamot tartottak meg és ez így lesz idén is, augusztus 19-én indul a jubileumi versenyük. Az évek során az országos versenyben a kustánszegi roncsderbis csapat négyszer nyert bajnokságot, négyszer végzett a második helyen.

Karosszéria karosszéria ellen küzd az 500 méteres pályán, fő a látványosság Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Lakatos Dezső elárulta, hogy a roncsderbi barátai számára újabb lehetőséget kínálnak azzal, ahogy Nagypáliban is rendeznek idén már versenyt, amit május 27-én tartanak meg. A Lakatos gyerekek időközben felnőttek, és átváltottak a roncsderbiről a ralikrosszra, mégpedig az 1400 köbcentis kategóriában Suzuki Swifttel versenyeznek. Lénárd a hétfutamos Magyar Kupa I–IV. kategóriában első helyet szerzett, Dominika pedig a 3. helyet érte el a Zalaegerszegi Autósport Egyesület színeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!