Szép látvány

2018.06.12. 11:00

Különleges kaktusz virágzik Zalaegerszeg Csács városrészében

A csácsi városrészben élő Vida László és felesége, Ica a családi házuk udvarán cserépben nyíló gyönyörű kaktuszra hívták fel a figyelmünket. A cirka másfél méter magas tövises szépségnek ez az első virágzása.

Fincza Zsuzsa

Többféle kaktusz együttélését figyelhetjük meg a zalaegerszegi csácsi városrészben található Vida-portán (kis képeink). A legnagyobb éppen most ontja a virágait (a nagy képen a gazdáival)

A korát 15-20 évre becsülik, Ica szülei kapták anno, az édesapjuknak is van belőle egy idősebb példány, az lehet már vagy 25 éves, és a harmadik vagy negyedik virágzásánál tart. Állítólag ha egyszer elkezdett nyílni, akkor minden évben virágba borul.

– Másfél hete tíz hatalmas hófehér virágot hozott, sajnos más kaktuszokhoz hasonlóan 24 óra múlva elhervadtak. A második nekirugaszkodásra is tíz bimbót találtunk rajta, kettő elhalt, most hat nyílt ki, és kettő még kicsike – árulta el Vidáné.

Többféle kaktusz együttélését figyelhetjük meg a zalaegerszegi csácsi városrészben található Vida-portán. A legnagyobb éppen most ontja a virágait. Fotó: A szerző

 

Fotó: a szerző
Fotó: a szerző

Azt nem tudják, a népes kaktuszfamília melyik családtagjához van szerencséjük, valószínű, hogy oszlopkaktusz. Kellemes illatú, virágporbőségét szemmel láthatóan a méhecskék is honorálják, bár tengerentúli őshazájában állítólag a nagy virágú oszlopkaktuszokat a denevérek és a madarak porozzák be.

A Vida családnak van még vagy negyvenféle kaktusza, a gömbkaktuszok is nevelik már a bimbókat. Egyébként nem mániás kaktuszgyűjtők; mint mondják, a meglévők is elég sok munkát adnak.

– Ősszel lehordjuk őket a pincébe, tavasszal visszacipeljük, az öntözést ugyan csak mérsékelten kívánják, de gondjukat kell viselni. A napsütötte helyet kedvelik, a legnagyobb veszélyt a túlöntözés jelenti számukra. Ha megtaláltuk az ideális helyüket, és jól érzik magukat, ellenállnak a betegségeknek, rovar kártevők náluk még nem bántották őket. Úgy látszik, a jácint, nárcisz, rózsa, szegfű, levendula, liliom, margaréta, klemátisz, hortenzia, leánder, kardvirág, krizantém társaságában jól érzik magukat a kaktuszok is – magyarázta Vida László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!