Legalább 56 nap kristálycukorban

2019.06.03. 17:30

Lekvár és más finomságok fenyőrügyből

A lucfenyő friss hajtásából különleges kivonatot, lekvárt és szörpöt is készít Illésné Farkas Katalin. A helyi Gasztro közösségi klub szakmai vezetője szerint az elkészült termékek feltöltik a szervezetet energiával.

Benedek Bálint

Az Illésné Farkas Katalin vezette Gasztro klubban minden újdonságnak nagyon örülnek, így a fenyőrügyből készült finomságokat is előszeretettel kipróbálták Fotó: Szakony Attila

A kertjében megannyi fenyő sorakozik, melyek ágai tavasszal hosszú, friss, zsenge, világoszöld „ujjakat” növesztenek. Ezeket az új hajtásokat édességük miatt az erdőkben legelésző őzek előszeretettel fogyasztják.

Az Illésné Farkas Katalin vezette Gasztro klubban minden újdonságnak nagyon örülnek, így a fenyőrügyből készült finomságokat is előszeretettel kipróbálták Fotó: Szakony Attila

A tűlevél ezenkívül tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, C-, B2-, K-vitamint és illóolajokat. A tűlevélben ráadásul hatszor több C-vitamin rejtőzik, mint a citromban vagy narancsban. Emellett nagyon magas a terpentin tartalma is. A terpentin a legerősebb természetes oldószer, amely a nyirokrendszert és az érfalakat is tisztítja. A szakirodalom szerint a különböző fajhoz tartozó fenyőknek az ókori görögök, rómaiak, majd a középkori népek is ismerték rügyét, tobozát, magját, gyantáját és illóolaját.

Lekvárok, gyümölcsök, magok

– Tudomásom szerint előszeretettel használták később az erdélyiek, a türingiaiak is, ahol sok fenyőfa nőtt – mesélte Illésné Farkas Katalin. – Köhögéssel, tüdőbetegséggel nem fordultak orvoshoz, hanem a rügyekből készített főzettel igyekeztek gyógyítani magukat, sőt gyakran mézbe is rakták. Utóbbi édesség remek orvosság azoknak is, akik gyakran érzik magukat kimerültnek, stresszesnek. Felold minden lerakódást a légutakban. A legmakacsabb köhögésre is gyógyír, a nátha kezelésében is kiváló, megszünteti az orrdugulást.

A Gasztro klub vezetője elmondta, hogy a fenyőrügy különféle feldolgozásáról az interneten számos recept kering, azokból bátran lehet szemezgetni. A kivonat elkészítése talán a legegyszerűbb, hiszen ebben az esetben a leszedett, alaposan megmosott rügyeket kristálycukorral kell rétegezni, majd 56 napig kell lehetőleg napos helyen hagyni.

Kristálycukorra rétegezve

– A két hét semmit sem ér – folytatta. – A tűleveleknek még ebben a friss állapotukban is kemény a felületük, azonban a cukor ezt megbontja, ám ehhez időre van szükség. A közel hatvan nap viszont tökéletes oldatot ad, melyben valóban benne van minden értékes tápanyag. De a lekvár, a szörp is jó, s a megmosott, kiszárított rügyekből készült a tea is hatásos. A klub közössége szerencsére mindenre nyitott, ezért az ott bemutatott recepteket rendre kipróbálják otthon, ezért egyre több háztartásban jelentek meg ezek a termékek. Az érdekes, gyantás, jellegzetes ízét ugyan meg kell szoknia ízlelőbimbóinknak, de úgy vettük észre, a számos jótékony hatása mellett az emésztést is segíti, a bélrendszert tisztítja.

Illésné Farkas Katalin fontosnak tartotta hozzátenni: tapasztalatai szerint a legillatosabb és ízesebb fajta a lucfenyő, de a nordmann, az ezüst rügyei is megteszik. Viszont a boróka, valamint a tiszafa hajtásait tilos használni, hiszen ezek mérgezőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!