Biokertész

2019.07.28. 07:00

Borsó, az édes, vitamindús hüvelyes

Kedves zalaegerszegi olvasónk kérdezte, lehet-e, érdemes-e túl a nyár derekán borsót vetni? Lehetni lehet, igaz, a nyári borsó alacsonyabb és kevesebbet terem, de ősszel újdonságnak számít majd, így mondhatjuk azt is, hogy érdemes.

Fincza Zsuzsa

A kora tavasszal vetett borsó hosszú szárat növeszt, s azon sok termést hoz Fotó: A szerző

Nemrég én is megágyaztam egy levesnyinek, nem vittem túlzásba, mert a tavaszi terméssel csurig van a fagyasztónk egyik rekesze, többet felesleges spájzolni. A nyári borsó gondja, hogy a csírázástól a virágzásig „rövid nappalos” növényként viselkedik, vagyis hosszabb idejű éjszakát, sötét időszakot kívánna, ennek hiányában rövidebb szárat növeszt, alacsony marad, s kevesebb „emeleten” hoz bimbót.

A kora tavasszal vetett borsó hosszú szárat növeszt, s azon sok termést hoz Fotó: A szerző

Virágzáskor viszont átáll a „hosszú nappalos” növények táborába, sok fényt igényel – s a nyár vége felé ugyebár egyre rövidebbek a nappalok. Amúgy nincs olyan hektikus időjárás, amelyik valamilyen növénynek ne kedvezne. Az idei a zöldborsónak volt igazán ínyére, legalábbis a mi kertünkben.

Érdekes, Zalában minden borsó cukorborsó, pedig az egy külön faj, amit a magam részéről többször próbáltam megszerettetni, de éppen az nem tetszett benne a családnak, ami az előnye, hogy hüvelyestől fogyasztható, hiányzik belőle ugyanis a belső kemény, rágós rész. Az ázsiai konyhának mindenesetre a kedvelt alapanyaga, párolva nagyon finom köret készíthető belőle, főzeléknek és levesnek is kiváló.

A zöldborsónak (Pisum sativum) két fő fajtája van. A zsenge velőborsó édes és puha, de résen kell lenni, hogy ránk ne öregedjen, mert korán ráncosodik és megkeményedik. A kifejtőborsó lisztes, nagy, sima és kerek szemű. Amúgy nem véletlenül mondják szűkebb pátriánkban cukorborsónak, hiszen több mint 5 százalékban cukorból áll, a 78 százaléka víz, további 15 százalékát rostok, szénhidrátok, proteinek teszik ki. Ásványi anyagai és mikroelemei közül a vas, a kalcium, a magnézium, a cink, a foszfor, a kálium, a réz és a mangán emelkedik ki. Első osztályú vitaminforrás, bővelkedik A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E-, és K-vitaminban. Nagyon sok esszenciális aminosavat és növényi ösztrogént, fitoösztrogént tartalmaz. A borsó a hüvelyesek azon ritka fajtája, amelyet a puffadásra, vastagbélgyulladásra hajlamos embertársaink is fogyaszthatnak.

Esőben szegény, száraz éghajlatú területek hüvelyese a bagolyborsó (az érett szem hasonlít egy bagoly koponyájához), más néven a csicseriborsó (Cicer arietinum L.), rég elfeledett csóró, mostoha sorsú növényünk. Hosszú karógyökere 1–1,5 méter mélyre hatol a földbe, oldalgyökerei hasonló hosszúságot érnek el, s ennek a nagy területet behálózó gyökérzetnek köszönheti, hogy szárazabb vidéken is jól termeszthető.

A mag bár tápláló, de kevésbé ízletes, mint a hagyományos borsó, a zsizsikeknek nem is ízlik, így ott is bagolyborsót vetnek, ahol a zsizsikesedés gátolja a zöldborsó ter­mesztését.

A honi kiskertekben csak elvétve találkozunk vele, magam részéről már tervbe vettem, hogy befogadom a zöldségeink közé. Beleszerettünk ugyanis az érett csicseriborsóból készített krémbe, a hummuszba, a szupermarketek többféle ízesítésben tukmálják, nekem a natúr ízlik a legjobban. Fehérjében és szénhidrátban gazdag, tápszerek készítésére is alkalmas, s mindemellett értékes abraktakarmány. Egyébként akár vetélytársa is lehetne a zöldborsónak, folytonos növekedése, elhúzódó virágzása miatt egy hónapig is frissen szedhető. Száraz borsóként viszont hosszú áztatásra van szüksége ahhoz, hogy megpuhuljon. Gyógyászati szempontból is értékes növény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!