A borsó jó eséllyel indul

2020.04.19. 07:00

Vigyázz! Kész! Rajt! Elindult a tavaszi növények kelőversenye

Eldördült a startpisztoly, nekirugaszkodott a kelésnek a kert első nemzetközi mezőnye. Egyazon földben, ugyanabban az időben, azonos eséllyel, már 17. éve.

Fincza Zsuzsa

A borsó jó eséllyel indul az első helyért, a képen a tavalyi

Fotó: Fincza Zsuzsa

A munkát mindig a legnehezebbel, a krumpliültetéssel kezdem, igyekszem viszonylag mély, kényelmes fészket készíteni a gyülekezet számára. Hároméves forgóval körbe jár a kertben, az idén a nyugati féltekét foglalja el. A humuszban gazdag talajt kedveli, már az ősszel megkapta a komposztadagját, év közben majd trágyaléből, csalánázalékból kap bőséges utánpótlást.

A borsó jó eséllyel indul az első helyért, a képen a tavalyi
Fotó: Fincza Zsuzsa

Ami a mezőny nemzetköziségét illeti: a krumpli dél-amerikai eredetű növény, a spanyol konkvisztádorok hozták Európába, hozzánk bajor-osztrák közvetítéssel került.

A borsó a batáta leendő ágyása mellett kapott helyet – ha leérett, az indáit bőszen növesztő szomszéd átterpeszkedhet majd a helyére. Hivatalosan háromféle borsót ismerünk: a kifejtőt, a velőt és a cukorborsót – ez az utóbbi ugyan egy egészen különleges, a hüvelyével együtt fogyasztható fajta, Zalában mégis minden borsót cukorborsónak neveznek. Nincs szüksége különlegesen trágyázott talajra, elég neki egy kevés komposzt, tavasszal egy kis kőzetőrleménnyel vagy fahamuval meszet és káliumot juttathatunk a földjébe. Amint a növény arasznyira cseperedett, töltsük fel, a magasra növő fajtáknak karózással vagy hálóval biztosíthatunk tartást. A vadóc pillangóst eredetileg Közép-Ázsiában kezdték termeszteni, őseink a vándorlások során útközben ismerhették meg.

A sárgarépa a vadmurok háziasított fajtája. Őshazája Nyugat-Ázsia, évszázadok alatt sikerült a mai minőségére nemesíteni. A vetésforgó második szakaszában a helye, sohasem szabad frissen trágyázott földbe vetni, mert a szerves trágyában lévő férgek, nyüvek megcsócsálják. A gyökérzöldség humuszban gazdag, mélyen lazított mag­ágyban növekszik szépen, szereti a meleg, homokos talajokat. Mivel a sárgarépának is szüksége van a káliumra, fahamuval is gazdagíthatjuk a földjét. A Földközi-tenger vidékéről származó petrezselyem a legnehezebben kelő gyökérzöldség fajta. A talaja bőven kap komposztot, akárcsak a sárgarépa földjét, mélyen felaprózom, a 3-4 centi mély vetőbarázdát előmelegített vízzel alaposan beöntözöm. Az apró magvaknak a csírázáshoz megfelelő hőmérsékletre és kellő nedvességre van szükségük.

Nálam az összes gyökérzöldség hagymákkal él társbérletben. A gyakorlat ugyanis rendre bebizonyította, hogy a sárgarépalégy allergiás a hagyma szagára, a hagymalegyet pedig a sárgarépa aurája űzi világgá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!