SZÉP OTTHON

2020.12.12. 07:00

Olvad a hó a háztetőn? – A jó szigetelés gondosságot igényel, de pár év alatt megtérül

Nem kell drága műszer vagy bonyolult számítás ahhoz, hogy lássuk, mennyire szigetelt az épületünk, mondja Kozma Zsuzsa, az Archi Metál Kft. ügyvezetője. Télen figyeljük, mennyire olvad le a hó a ház tetejéről.

ZH

Kozma Zsuzsa az újfajta szigetelő anyagokat mutatja Fotók: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Tapasztaljuk, részlegesen vagy teljesen leolvad a hó, s látjuk a szarufák helyét. A legjobb az, ha megmarad a hó a tetőn. Vajon mi lehet az oka az olvadásnak? A válasz, szökik a ház melege.

– Tudjuk, hogy a meleg 60-70 százaléka a tetőn át veszik el, ha nem megfelelő a szigetelésünk – szögezte le a szakember. – Az új épületeknél már szigorú előírásokkal szabályozott a magas tető szigetelése. 2021-től lakhatási engedélyt sem kapnak a beruházók, ha nem közel „0” energiás a tetőszerkezet és az épület egyéb szerkezete. Ezt a hőszigetelési értéket (U=0,88 W/m2K) a hagyományos vagy ismertebb szálas szigetelésekkel 35-40 cm vastagságban, míg a korszerű PUR-PIR táblákkal 18-24 cm vastagsággal lehet biztosítani, a táblák típusától függően.

Kozma Zsuzsa az újfajta szigetelő anyagokat mutatja Fotók: Katona Tibor

– Hogyan fér el a 15 cm magas szarufák közé?

– A szálas szigeteléseknél dupla fedélszékkel vagy segédszerkezetek beépítésével lehet elérni, de ez jelentősen megnöveli a beruházás költségét. A korszerű PUR-PIR szigetelőtáblákat beépíthetjük a szarufák fölé 24 cm vastagságban segédszerkezet nélkül, sőt ebben az esetben szép organikus teret alakíthatunk ki alatta a látszó szaruzattal. De beépíthetjük úgy is, hogy 14 cm-t a szarufák közé, 10 cm-t a szarufák fölé építünk be. Mindkét esetben egy hőhídmentes tetőszerkezetet kapunk.

Metszet a hőszigetelésről…

 

… és a hőhidak kialakulásáról

– A régi épületek tetőszerkezetét hogyan tudjuk energiahatékonnyá tenni?

– Két megoldás van. Ha még jó minőségű a tetőn lévő tetőcserép, akkor le kell szedni a cserepeket, az előzőekben leírt módon szigetelni és visszaépíteni. Amennyiben a cserépfedés, a palatető beázik, törik, a viharok megrongálják, ajánlott a csere. Tehát ismét jön a bontás, és szigetelhetünk kedvünkre. Az új előírások a régi tetőkre nem vonatkoznak, de érdemes vastagon szigetelni, mert pár év alatt megtérül a kevesebb fűtésköltséggel. Tetőfelújításoknál javasoljuk az acél vagy alumínium cserepes lemez beépítését, mert ez a legkönnyebb tetőfedő anyag, időtálló, esztétikus, viharok nem károsítják a családnak biztonságot adó tetőt. Ha a tetőtér nem lakott, egyszerű a padlás födémszerkezetét szigetelni. Ide is javasoljuk a PUR-PIR táblákat. A lépésálló táblákat csak le kell teríteni a padlás járófelületére, célszerű két rétegben, hogy ne legyen az összeillesztéseknél rés, ne keletkezzen hőhíd. Azért könnyű a beépítés, mert a táblák mérete 1,2x0,6 m vagy 1,2x2,4 m, a tömege kicsi, fele a hagyományosakénak, egészségre nem ártalmas, nem köhögünk, tüsszögünk tőle, a párát nem szívja magába, ezért a szigetelőképességét megőrzi. A szigetelése is a leghatékonyabb a hagyományos anyagokkal szemben (üveggyapot, EPS, befújt cellulóz), 1,7-szer jobban szigetel, és járható felületet képez. Tehát a padlásunkat ezután is fel tudjuk használni tárolásra, stb. A tábláknak üvegfátyol- vagy alumíniumkasírozásuk van. Itt vagyunk a tél kezdetén, érdemes a háztetőket nézni, fényképezni, és elgondolkodni a továbbiakon.

A jól szigetelt háznak párja nincs, hiszen a szigetelés nem romlik el, nem kell szerelőt hívni hozzá, nem kell karbantartani, nem függ működése a napsütéstől vagy jogi szabályozástól, és mi örülünk a ház melegének

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!