Szponzorált tartalom

2021.02.23. 10:29

Ha új mosógépre van szükség…

Manapság a mosógép átlagos élettartama 10 év körüli, vagyis sokkal gyakrabban cserére kényszerülünk, mint a korábbi generációs készülékek esetében. Szakértők szerint a gyártók ma is képesek lennének elnyűhetetlen készülékeket tervezni, ez azonban senkinek sem érdeke; a fogyasztói társadalom tagjai 8-10 év megszabadulnak a már kevésbé korszerű gépektől, így az anyaghasználat és anyagminőség is ehhez az életciklushoz igazodik. Vagyis kijelenthetjük: ha akarjuk, ha nem, nagyjából 10 évenként új mosógépet kell vásárolnunk…

Fotó: pixabay.com

A megfelelő készülék kiválasztása azonban kérdéseket vet fel: milyet válasszunk, mekkora legyen a dobkapacitás, milyen programokkal rendelkezzen, figyelnünk kell-e a zajszint kérdésére? Ezekhez hasonló kérdésekre igyekszünk választ adni.

A kiválasztás első lépése a típus meghatározása. Három különböző megoldás áll rendelkezésünkre; hagyományos elöltöltős, felültöltős és keskeny elöltöltős változat. Mindegyik rendelkezik előnyös tulajdonsággal, így a döntést elsősorban a rendelkezésre álló szabad hely határozza meg. Amennyiben nagy fürdőszobával rendelkezünk, válasszuk bátran a hagyományos mosógépeket… Ezek nagyobb helyigénnyel rendelkeznek, ráadásul az ajtónyitással is számolnunk kell, viszont kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek; energiatakarékosak, jól hasznosítják a mosószereket, illetve nagy dobkapacitással rendelkeznek.

Fotó: pixabay.com

Ha helytakarékosságra van szükség, akkor a felültöltős gépek jelentik a legszerencsésebb választást. Ezek kisebb alapterületet követelnek, ráadásul a felfelé nyíló ajtó is praktikus megoldást kínál – hacsak nem egy polc alatt szeretnénk elhelyezni a készüléket… Fontos tudni azonban, hogy a műszaki kialakításuk miatt ezek a gépek magasabb energiahasználatra kényszerülnek, illetve a mosószerrel is pazarlóbban bánnak. Ezeket a kompromisszumokat kell megkötnünk a helytakarékosság érdekében.

A keskeny elöltöltős gépek az említett két típus előnyös tulajdonságait igyekeznek képviselni, bár tény, hogy az előrefelé nyíló ajtó miatt nagyobb területre van szükségük, mint a felültöltős társaiknak.

Egyéb tulajdonságokra is figyelmet kell fordítanunk. Ezek közül mindenképpen szót kell ejteni a már említett dobkapacitásról. Noha léteznek általános ajánlások, hány fős háztartásban hány kilogrammos dobkapacitás lehet ideális, ezeket a szokásaink könnyedén felülírhatják. Minél gyakrabban kell nagy mennyiségű ruhát mosnunk, annál jobb szolgálatot tesznek a nagyobb készülékek. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a félig töltött dobok energiaveszteséget jelentenek még akkor is, ha a készülék súlyautomatikával rendelkezik. Igyekezzünk optimális méret mellett dönteni!

Lényeges tulajdonság lehet a centrifuga maximális fordulatszáma is. Minél magasabb ez a szám, annál kevesebb víz marad a szövegek szálai között; ez fontos tulajdonság akkor is, ha hagyományos módon szárítjuk a ruháinkat, illetve akkor is, ha szárítógépet használunk. Utóbbi esetében jelentős energiamegtakarítást érhetünk el a hatékony centrifugának köszönhetően.

Figyeljünk még a mosás és a centrifuga maximális zajszintjére! Amennyiben a készüléket az életterünkben kényszerülünk elhelyezni, érdemes megfontolni a zajcsökkentő megoldásokkal ellátott gépek vásárlását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!