Szponzorált tartalom

2021.07.21. 11:40

Dönts okosan a valódi TV-élményért!

A számunkra tökéletes televíziókészülék megtalálása egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a kínálat rendkívül széles. Szerencsére a főbb tulajdonságok és paraméterek mérlegelése segít a kiválasztásban. Összegyűjtöttük, mire érdemes elsősorban figyelni.

Fotó: pixabay.com

Forrás: pixabay.com

Az első és talán legfontosabb tulajdonság a képátmérő. Magától értetődő, hogy a kisebb képátmérőkkel rendelkező készülékek olcsóbbak a nagyméretű társaiknál. A legkisebb készülékek képátmérője 80 cm alatti, ezek akár 50 ezer forint körül elérhetők, de többségük kevésbé ismert gyártótól származik.

A vezető gyártók kisméretű készülékei ennél rendszerint drágábbak.

Erős a kisértés, hogy a rendelkezésre álló anyagiak alapján döntsünk a képátmérőről. Minél többet szeretnénk televízió vásárlásra fordítani, annál nagyobb kétátmérővel rendelkező készülékeket célzunk meg. Ez alapvetően rendben is van, ha kellő terület áll rendelkezésünkre a helyiségben. Az általános javaslat szerint a készülék és az ülőhely közötti távolság nagyjából a képátmérő duplája kell legyen – hozzávetőlegesen. Egy másik megközelítés szerint a készülék két széle, illetve az arcunk által létrehozott háromszög hegyesszöge maximum 40 fok lehet.

Mindenképpen érdemes foglalkoznunk a felbontás kérdésével is. Minél nagyobb a képátmérő, illetve a képernyő felülete, annál nagyobb felbontásra van szükség a megfelelő képminőség elérése érdekében. Minél közelebb helyezkedünk el a készülékhez, annál zavaróbb lehet a nem megfelelő felbontás. A kereskedelmi kínálatban jellemzően HD-Ready, Full-HD, 4K és 8K felbontással találkozunk. A HD-Ready felbontás 1366x768 pixelből áll, ami igencsak visszafogott képminőséget kínál számunkra. Ezek a belépőkategóriás tévék elsősorban akkor jelentenek megfelelő választást, ha a tévénézésre nem szabadidős programként tekintünk, hanem háttérzajt szeretnénk teremteni.

A Full-HD televíziók 1920x1080 pixeles felbontással rendelkeznek; sok tekintetben ma már ezeket tekintjük minimum elvárásnak. Átlagos igények esetén jó választást jelentenek, nagyjából 100 centiméter képátlóig megfelelő képminőséget biztosítanak. Ennél nagyobb fizikai méret esetén érdemes 4K tévét választani, ami 3840x2160 képponttal rendelkezik. Mindenképpen szót érdemelnek a csúcskategóriát képviselő 8K tévék, amelyek lélegzetelállító részletgazdagság megjelenítésére képesek. Ezek esetében sokkal mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, akár milliós nagyságrendre is számítani lehet.

Mindenképpen meg kell ismerkedni a különböző képmegjelenítési technológiákkal is. Három típussal fogunk találkozni, ezek a LED, az OLED és a QLED tévék. A LED tévék jelentik az „alapkategóriát”, ezek esetében sajnos a színképzés nem tökéletes, a fekete inkább sötétszürke, illetve a fehér szín tisztasága sem makulátlan. Ezeket a hiányosságokat küszöbölik ki az úgynevezett OLED tévék, amelyek esetében minden egyes LED külön világítást biztosít, azaz nem rendelkezik fehér háttérvilágítással. Mivel minden egyes képpont saját fényerőt és színt jeleníthet meg, a végeredmény egyszerűen tökéletes.

Sajnos a technológia bonyolult gyártási folyamattal jár együtt, ezért megfizethetőbb megoldásra volt szükség. Ez az igény hívta életre az úgynevezett QLED készülékeket, amelyek a Q kezdőbetűt a ledek előtt elhelyezett kvantumpontokkal borított filmrétegről kapták, így képesek természetes hatású fehér fényt megjeleníteni. Habár a LED televíziókhoz képest jelentős képminőség javulást mutatnak, az OLED technológiával nem képesek felvenni a versenyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!