Frissen Zalából

2021.08.28. 12:00

Bélyegek helyett traktorokat gyűjt a zalai határrendész

Érdekes hobbija van Hompót Balázs főtörzszászlósnak. A Nagykanizsai Rendőrkapitányság letenyei határrendészeti osztályának szolgálatparancsnoka 13 éve kezdett felújítani – néha ötvenéves – traktorokat.

zaol.hu

Fotó: Francz Ilona

Hompót Balázs még 2002-ben szerelt fel határőrként, és immár 18 éve a letenyei határátkelőnél dolgozik. Megszállott autóvadász, aki a kollégáival együtt buktatja le a lopott vagy hamis rendszámmal közlekedő járműveket. Nem mellékesen 2017-ben az év Zala megyei határrendésze, 2020-ban pedig az év Zala megyei rendőre elismerést kapta. Megszállott traktorgyűjtő - írja róla Facebook bejegyzésében a Magyar Rendőrség.

Balázs nem kispályás: belépve a családi háza udvarára, a fészerben először egy darabokra szedett motorblokkot is látni. Mint mondta, egy traktor teljes felújítása mintegy 500 munkaóra, nagyjából fél–egy év alatt készülnek el teljesen. A karosszériát viszont a legtöbb esetben gyártatni kell, mert sok mezőgazdasági gépet nem lehet felújítani. A főtörzszászlós mindegyik traktort magának újítja fel.

Az 50-60 éves traktorokhoz nem könnyű hozzájutni, ám a rendőr elárulta, hogy többnyire ismerősök szólnak neki arról, hogy

hogy melyik faluban, kinél van hátul a kertben egy teljesen használaton kívüli gép. Hompót Balázs találkozókra is jár szerzeményeivel: egy-két gépet feltesz a trélerre a gépeket, és irány a rendezvény!

A bejegyzésből kiderül, hogy a traktorgyűjtés nem olcsó hobbi, így néha sajnos kénytelen eladni belőlük.

A legtöbb gépe egyébként Dutra márkájú, csak különböző korúak, s mindegyik traktor magyar gyártmány. Némelyiket annyira sikerült helyre pofoznia, hogy mezőgazdasági munkákban is használni lehet. Vannak a gyűjteményben olyan gépek is, amelyek külsőre rossznak tűnnek, ám a motorjuk jó. Van 1964-es gyártmányú, de az egyik Dutra 1958-as. A legfiatalabb 1976-os.

Hompót Balázs a legelső traktort még 13 éve vette, ám sajnos mivel új tető kellett a házra, el kellett adnia, hogy fedezze a költséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!