Frissen Zalából

2021.10.10. 07:00

Fogadj be a kertedbe néhány sombokrot!

Nagy örömömre, kezd divatba jönni a méltatlanul elfeledett, pedig évszázadok óta velünk élő, komoly történelmi hagyományokkal bíró őshonos gyógynövény, a húsos som (Cornus mas).

Fincza Zsuzsa

Már neveli a virág bimbóját

Fotó: a szerző

Nemrég a helyszínen tudtam meg, hogy olyannyira ősi, hogy még a tihanyi apátság alapítólevelében is szerepel a som szavunk. Húsos Som Társaság néven közösség is alakult a népszerűsítésére. Nagyüzemi termesztése, ha kis lépésekben is, de beindult, és egyre számottevőbb a jelenléte a hobbikertekben is. Mivel genetikailag igen sokszínű faj, a szakemberek javaslata: ne a magok ültetésével akarjunk sombokorhoz jutni, az utódok ugyanis nagyban különbözhetnek az anyanövénytől.

Már neveli a virág bimbóját
Fotó: a szerző

Ha elég ügyesek vagyunk, és miért ne lennénk, szaporíthatjuk sarjakról, dugványokról, vagy szemzéssel, mint a faiskolákban. Persze a legegyszerűbb, ha kész csemetét vásárolunk kedvenc kertészetünkben, ahol már egészen különleges, nagy szemű somok közül is választhatunk. Már nem is kell sokáig várnunk, a napokban elkezdik a szabad gyökerű gyümölcsfák, bokrok kitermelését, mi pedig nekiveselkedhetünk az ültetésnek, bár manapság már konténeres csemetéket is vásárolhatunk, ezeket az első fagyokig bármikor befogadhatjuk a kertünkbe. Ültetéskor fontos, hogy legalább kétszer akkora gödröt ássunk a cserjének, mint amekkora a konténere.

A gödörbe tegyünk „zacskós”, tehát féregmentes, komposztált szerves trágyát, ezen kívül plusztápanyagra nincs szüksége a növénynek, csak felnyurgulna tőle. Befejezésül a gyökérképződés támogatása érdekében alaposan öntözzük be. Ha most, ősszel gazdagítjuk kertünket somcsemetékkel, télire lombbal vagy szalmával takarjuk be 30-40 centi magasságig a törzsüket. Számottevő kártevője nincs, így biotermesztésre is kivá­lóan alkalmas. Az idősebb töveket tél végén ritkítsuk ki, hogy minél több fény érje a növényt. Aszalhatjuk, főzhetünk belőle például lekvárt, szörpöt, vadhúsokhoz öntetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!