A településrészt közel 15 éve hagyta el az utolsó lakója

2023.08.01. 14:30

Az enyészeté lett az újmajori kápolna

Régi olvasónk, a Gutorföldén élő nyugdíjas Bakon Tivadar kérte a minap szerkesztőségünktől, hogy járjunk utána, miképpen lehetne megmenti a Gutorfölde-Náprádfa közelében található, 1952-ben épült és mára az enyészeté lett kápolnát. A szakrális épület nehezen megközelíthető, mivel a környékét teljesen felverte a gaz.

Zaol.hu

A 80-as évek közepén újították fel utoljára a kápolnát.

Fotó: Pezzetta Umberto

Bakon Tivadar fiatalként maga is szemtanúja volt a Szent Antalnak szentelt kápolna építésének, így a személyes kötődés miatt szívügye a felújítás. Emlékei szerint a náprádfai temetőben nyugszik Szerdahelyi Antal, az ő ötlete alapján kezdtek bele az építkezésbe, még a Rákosi-érában. A nyugdíjas hozzátette, édesapja mesélt arról is, hogy a régi harang árára valót színdarabok előadásával teremtették elő. Az Antal-napi búcsúknak is helyet adó kápolnát egyébként a 80-as évek közepén újították fel utoljára.

Gutorfölde-Náprádfától mintegy 2 kilométerre találjuk az újmajori kápolnát. Az egykori Újmajor puszta Náprádfa településrészének volt tekinthető. A 2004-ben kiadott Gutorfölde története monográfiában azt találjuk, hogy az újmajori kápolnát 1952-ben emelték, a helyiek emlékeznek még arra, hogy a búcsúk alkalmával tartottak ott szentmisét. Szintén a monográfiában olvasható, hogy az 1960-as népszámláláskor 134 lakója volt Újmajornak, majd az infrastruktúra, a közintézmények, közszolgáltatások hiánya miatt felgyorsult az elnéptelenedés, 1995-ben már csak 8 főt számláltak.

Újmajort közel 15 éve hagyta el az utolsó lakója, aki beköltözött a községbe – közölte Nyakas István polgármester, aki úgy tudja, hogy a kápolna egyházi tulajdonban van, az önkormányzat nem illetékes a szakrális építmény ügyében, melyet már sok éve nem használnak. Azt is elmondta, hogy évekkel ezelőtt leszakadt a kápolna harangja, de nem veszett el, a náprádfai haranglábon helyezték el, a másik mellett.

Az újmajori kápolnát a gutorföldi Szent István-plébániáról látták el, Bognár István, Gutorfölde jelenlegi plébánosa misézett is ott az utolsó lakóknak. Mint mondta: Újmajor egykor virágzó, élő közösség volt, a helyiek építették a kápolnát. Szép kezdeményezésnek tartja, ha vannak, akik szeretnék megmenteni az építményt az enyészettől, viszont ott a szakrális hely mögött már nincs hívő közösség, amely használná, így arra sem lát lehetőséget, hogy a felújítás költségeibe az egyházközség, avagy az egyházmegye be tudna kapcsolódni.

Hozzátette, támogatja a segítő szándékú hívek ezen összefogását, ez a hitéletnek is jót tesz, és talán lesznek olyan támogatók, akik mellé állnak az ügynek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!