Szombaton Tatai Vadlúd Sokadalom

2023.11.22. 11:05

A madarak már megérkeztek északról a télköszöntő fesztiválra

A hónap utolsó szombatján (november 25.) már 23. alkalommal valósul meg a Komárom Esztergom vármegyei város Öreg-taván hazánk legnagyobb télköszöntő madárfesztiválja, a Tatai Vadlúd Sokadalom.

Varga Andor

A csúcsidőben, november-december fordulóján akár 65 ezer vadlúd is lehet az Öreg-tavon. Fotó: MME/Csonka Péter

A rendezvényre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben hívja fel a figyelmet, melyben kiemelik: a tatai tóra akár 5-6 ezer kilométer távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek a madarak. Első csapataik szeptember végén, október elején jelennek meg, majd márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre.

A Tatai Vadlúd Sokadalom Európában egyedülálló program. A barokk kisváros szívében elterülő, 2 négyzetkilométeres, mesterséges tóhoz kapcsolódik, programjai pedig példaértékű összefogással (állami és civil természetvédők, maga a város, valamint megannyi partner, támogató közreműködésével) valósulnak meg. A tavalyi rendezvényhez például 192 önkéntes adta tudását, idejét és energiáját.

Az Öreg-tó nemzetközi jelentőségű vizes élőhely, az egyetlen madárpihenőhely a kontinensen, amit szinte teljesen körülvesz egy város. A vizen az elmúlt hetekben már mintegy 39 ezer vadlúd tartózkodott, többségük nagy lilik, illetve nyári lúd.

A rendezvény programjairól a vadludsokadalom.hu oldalon tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!