Figyelmeztetnek

2023.12.13. 10:00

Az alkohol és a daganatok

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás hétféle daganat kialakulásához is hozzájárul, hívta fel rá a figyelmet nemrég közösségi oldalán a Zalaszentgróti Egészségfejlesztési Iroda.

Zaol.hu

Az alkohollal összefüggő halálozások 29%-át a daganatos betegségek adják Illusztráció: shutterstock

Mint írják, az alkoholfogyasztás egyik jelentős kockázati tényezője a szájüregi, a garat-, a nyelőcső-, a vastagbél-, a máj-, a gége- és az emlőrák kifejlődésének. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente 10700 új daganatos megbetegedést és közel 5000 alkohollal összefüggő rákos halálesetet lehetne Európában megelőzni az alkoholtartalmú italok jövedéki adójának megduplázásával. Az alkohollal összefüggő halálozások 29%-át a daganatos betegségek adják, de nem szabad megfeledkezni az alkoholfogyasztás következtében kialakult egyéb halálozási okokról sem, mint a májzsugor (20%), a szív- és érrendszeri betegségek (19%) és a sérülések (18%).

Alkoholt ne, vagy csak alkalmanként és mértékkel igyunk, javasolják. A mértékletesség nőknél napi maximum egy egységet, férfiak esetében 2 egységet jelent. Egy egység alkoholnak számít 1 pohár sör, vagy 1 deci bor, vagy 2 centiliter tömény ital.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!