Közmunkaprogram

2018.08.14. 07:00

Lekvárok, szörpök, ivólevek készülnek Reszneken

A Start közmunkaprogram keretében négy éve elindított mezőgazdasági projekt részeként ma már gyümölcsfeldolgozással és savanyúságkészítéssel is foglalkoznak a településen. A végső cél egy szociális szövetkezet létrehozása lenne, aminek alapjait szintén lerakta már az önkormányzat.

Gyuricza Ferenc

Gerencsér Istvánné (balról) és Bécs Ernőné a savanyúsághoz szükséges paprikát szedi Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

A mintegy háromszáz fős településen sikeres a közmunka­program, hiszen a községben immár negyedik esztendeje az azt irányító és koordináló önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. Az elért eredmények is azt mutatják, volt értelme belevágni a projektbe, valamint lépésről lépésre haladva, folyamatosan fejleszteni azt. Ezekben a hetekben többek között savanyúság készítésével és gyümölcsfeldolgozással is foglalkoznak a dolgozók. A polgármester, Kercsmár István szerint megfelelő a kereslet az általuk készített termékekre, folyamatosan tudják értékesíteni azokat.

Gerencsér Istvánné (balról) és Bécs Ernőné a savanyúsághoz szükséges paprikát szedi Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

– Ráépülő programként jutottunk el a gyümölcsfeldolgozásig és a savanyúság készítéséig – mondta a polgármester. – Sok más településhez hasonlóan mi is konyhakerti és szántóföldi növények ter­mesztésével kezdtük a közmunkaprogramot, de hamar felismertük, hogy az igazi lehetőség a feldolgozásban van, hiszen úgy magasabb áron tudjuk értékesíteni a termékeinket, s ettől nő az árbevételünk, ami biztosabb alapokra helyezi a projektet. A mezőgazdasági géppark fejlesztése mellett a volt óvodaépületből kialakítottunk egy feldolgozó­üzemet, amit szintén felszereltünk a megfelelő gépekkel, eszközökkel, a dolgozók elvégezték az előírt OKJ-s tanfolyamot, s a szükséges engedélyeket is beszereztük.

Maguk termelik az alapanyagot

Kercsmár István hozzátette: csak a feldolgozóüzem gépparkjának értéke mintegy húszmillió forintot tesz ki, ehhez jön még a több tíz milliós mezőgazdasági géppark és az épületek értéke. A projektben jelenleg 18 fő dolgozik, különböző lekvárokat, szörpöket és ivóleveket készítenek, az ezekhez szükséges alapanyagot saját maguk termelik meg.

– Eddig mintegy nyolcszáz üveg lekvárt és körülbelül 300 liter szörpöt készítettünk – magyarázta tovább a polgármester. – Nagyon kedveltek az eperből, a málnából, a fekete ribizliből, a fekete szederből és a fekete berkenyéből készült termékek, így a jövőben is ezekre helyezzük a hangsúlyt. Az alapanyag-szükséglet kielégítése miatt további telepítésekre lesz szükség, szerencsére a község termőhelyi adottságai megfelelőek e növények számára. A savanyúság készítése terén igyekszünk rugalmasak lenni, a kis üvegtől a vödrös kiszerelésig számos méretben szolgáljuk ki a vásárlói igényeket. Magánszemélyek, éttermek, szállodák a főbb vevőink, szeptembertől pedig az iskolai konyhákra is számítunk. A meglévő fóliasátor-kapacitásunk azonban kevés, így a jövőben további nagyméretű fóliasátrak építésére lenne szükség.

Kercsmár István elmondta: a már meglévő alapokra építve elképzelhetőnek tartja egy szociális szövetkezetet kialakítását, ugyanis szerintük piaci alapon is gazdaságosan tudnának működni. A polgármester azt is fontos szempontnak tartja, hogy egy szociális szövetkezet létrehozásával a dolgozók már tisztességes munkabért kapnának, ami magasabb, mint a közmunkaprogram általi juttatás. Tárgyalnak egy ausztriai céggel, amellyel különböző élelmiszeripari termékek ízesítésére és csomagolására szerződnének, de van érdeklődés a termékeik iránt házi savanyúságok forgalmazásával foglalkozó vállalkozás részéről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!